Związkowa Alternatywa domaga się wyższych płac za pracę w niedziele i święta

[2019-08-12 15:00:54]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa przedstawił stanowisko, w którym przypomina o swoim postulacie obligatoryjnego wprowadzenia znacznie wyższych płac za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie.

Związkowcy wskazują na luki obecnie obowiązujących przepisów i niespójności ustawy o handlu w niedzielę. „Rząd Prawa i Sprawiedliwości lekceważy setki tysięcy pracowników wykonujących swoje obowiązki w niedziele i święta. Odrębne regulacje zostały przyjęte jedynie dla handlu i w praktyce często wcale nie są one korzystne dla świata pracy. W niedziele i święta wciąż otwartych jest mnóstwo małych sklepów, w których praca jest szczególnie ciężka i niskopłatna, a prawo pracy jest łamane na masową skalę. Jednocześnie pracownicy dużych placówek handlowych ciężej i dłużej pracują w piątki i soboty, nie otrzymując za swoją pracę dodatkowego wynagrodzenia – czytamy w dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

Związkowa Alternatywa domaga się korzystnych płacowo regulacji, które dotyczyłyby wszystkich branż. „Opowiadamy się za 2,5 razy wyższymi wynagrodzeniami za każdą pracę w niedziele i święta, niezależnie od branży i regionu. Nowe rozwiązania dotyczyłyby między innymi handlu, gastronomii, ochrony energetyki, policji, wojska, służby zdrowia czy transportu. Dla wielu pracowników, którzy pracują w niedziele i święta, byłby to znaczący wzrost zarobków”. Związkowcy wskazują, że takie rozwiązanie byłoby bodźcem dla całego rynku pracy na rzecz wyższych płac oraz mogłoby ułatwić wielu osobom łączenie obowiązków zawodowych i rodzinnych, ponieważ praca w niedziele dawałaby możliwość wypracowania godnych zarobków w krótszym czasie niż dotychczas. Autorzy stanowiska podkreślają też, że „wyższe stawki dotyczyłyby tak umów etatowych, jak i umów cywilno-prawnych”.

Związkowcy apelują jednocześnie o wprowadzanie wyższych płac za pracę w niedziele i święta przez poszczególne firmy. „Póki rozwiązanie to nie jest przyjęte przez władze centralne, apelujemy do odpowiedzialnych pracodawców o włączenie dobrych praktyk do swoich firm i podniesienie stawek za prace w niedziele”. Związkowa Alternatywa zadeklarowała też, że liczy na wsparcie jej postulatu przez część kandydatów w kampanii wyborczej.

AM

Ekologiczna katastrofa: Wrocław - Polska - Europa - świat
Wrocław, "Tajne Komplety", Przejście Garncarskie 2
24.10.2019 godz. 17.30.
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.