Znamy kolejnych 11 liderów list KW Lewica do Sejmu

[2019-08-14 12:59:40]

Poznaliśmy już niemal 7/8 czołowych kandydatów ("jedynek") do Sejmu Komitetu Wyborczego Lewica, co ma znaczenie przede wszystkim takie, że z pierwszego miejsca na liście najłatwiej zostać wytypowanym przez wyborców do zasiadania w ławach poselskich. Jednakże, nie zawsze osoby na pozostałych miejscach list wyborczych, należą do straconych. Często na dalszych miejscach znajdują się bowiem osoby lepiej rozpoznawalne w skali lokalnej czy regionalnej niż osoby premiowane pierwszym miejscem na liście. W zależności więc od liczby ostatecznie zdobytych w skali lokalnej głosów lub od liczby mandatów ustalonej na poziomie krajowym, niespodzianek takich może być więcej, zwłaszcza w okręgach, gdzie poparcie dla danego komitetu bywa najwyższe.

Tomasz Rysz

Po wczorajszym ujawnieniu łącznie 24 nazwisk stojących na czele list okręgowych, poznajemy jedenaście nowych nazwisk w kolejnych okręgach wyborczych. Znajdują się na nich takie osoby, jak:
* Jakub Bocheński (okr. nr 14, Nowy Sącz),
* Jacek Jabłoński (okr. nr 15, Tarnów),
* Paweł Krutul (okr. nr 24, Białystok),
* Przemysław Koperski (okr. nr 27, Bielsko-Biała),
* Andrzej Szejna (okr. nr 33, Kielce)'
* Monika Falej (okr. nr 34, Elbląg),
* Marcin Kulasek (okr. nr 35, Olsztyn),
* Wiesław Szczepański (okr. nr 36, Kalisz),
* Paulina Nowak (okr. nr 37, Konin),
* Dariusz Standerski (okr. nr 38, Piła),
* Dariusz Wieczorek (okr. nr 41, Szczecin).

Łącznie znanych jest już więc 35 kandydatów i kandydatek będących na czele okręgowych list wyborczych KW Lewica. Wciąż pozostają nieznani liderzy w sześciu okręgach wyborczych, z siedzibami w Chrzanowie, Radomiu, Krośnie, Rzeszowie, Gliwicach i Rybniku.

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.