Znamy kolejnych 11 liderów list KW Lewica do Sejmu

[2019-08-14 12:59:40]

Poznaliśmy już niemal 7/8 czołowych kandydatów ("jedynek") do Sejmu Komitetu Wyborczego Lewica, co ma znaczenie przede wszystkim takie, że z pierwszego miejsca na liście najłatwiej zostać wytypowanym przez wyborców do zasiadania w ławach poselskich. Jednakże, nie zawsze osoby na pozostałych miejscach list wyborczych, należą do straconych. Często na dalszych miejscach znajdują się bowiem osoby lepiej rozpoznawalne w skali lokalnej czy regionalnej niż osoby premiowane pierwszym miejscem na liście. W zależności więc od liczby ostatecznie zdobytych w skali lokalnej głosów lub od liczby mandatów ustalonej na poziomie krajowym, niespodzianek takich może być więcej, zwłaszcza w okręgach, gdzie poparcie dla danego komitetu bywa najwyższe.

Tomasz Rysz

Po wczorajszym ujawnieniu łącznie 24 nazwisk stojących na czele list okręgowych, poznajemy jedenaście nowych nazwisk w kolejnych okręgach wyborczych. Znajdują się na nich takie osoby, jak:
* Jakub Bocheński (okr. nr 14, Nowy Sącz),
* Jacek Jabłoński (okr. nr 15, Tarnów),
* Paweł Krutul (okr. nr 24, Białystok),
* Przemysław Koperski (okr. nr 27, Bielsko-Biała),
* Andrzej Szejna (okr. nr 33, Kielce)'
* Monika Falej (okr. nr 34, Elbląg),
* Marcin Kulasek (okr. nr 35, Olsztyn),
* Wiesław Szczepański (okr. nr 36, Kalisz),
* Paulina Nowak (okr. nr 37, Konin),
* Dariusz Standerski (okr. nr 38, Piła),
* Dariusz Wieczorek (okr. nr 41, Szczecin).

Łącznie znanych jest już więc 35 kandydatów i kandydatek będących na czele okręgowych list wyborczych KW Lewica. Wciąż pozostają nieznani liderzy w sześciu okręgach wyborczych, z siedzibami w Chrzanowie, Radomiu, Krośnie, Rzeszowie, Gliwicach i Rybniku.

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.