Spór o wysokość płacy minimalnej w 2020 r.

[2019-08-16 10:30:37]

Rada Ministrów opublikowała projekt rozporządzenia, w którym proponuje, aby wysokość minimalnego wynagrodzenia w 2020 r. wyniosła 2450 zł brutto, a minimalnej stawki godzinowej – 16 zł brutto. Obecna płaca minimalna wynosi 2250 zł brutto, a stawka godzinowa 14,70 zł.

Odmienne propozycje przedstawiły organizacje pracodawców i związki zawodowe. Wspólne stanowisko w sprawie płacy minimalnej przedstawiły Business Centre Club, Konfederacja Lewiatan, Pracodawcy RP, Związek Rzemiosła Polskiego oraz Związek Przedsiębiorców i Pracodawców. Ich zdaniem miesięczna płaca minimalna w 2020 r. powinna wynosić nie więcej niż 2387,25 zł, a minimalna płaca godzinowa nie więcej niż 15,60 zł.

Wyższe stawki zaproponowała nowo powstała Federacja Przedsiębiorców Polskich, która zaproponowała minimalną płacę miesięczną na poziomie 2500 zł brutto. Zdaniem ekspertów Federacji Podwyższenie płacy minimalnej do 2500 zł brutto spowodowałoby wzrost wpływów do sektora finansów publicznych o 2,2 mld zł w skali roku. FPP proponuje, by 1,6 mld zł z tej kwoty przeznaczyć na obniżenie klina podatkowego i podwyższenie kwoty pracowniczych kosztów uzyskania przychodu do ponad 333 zł miesięcznie.

Trzy największe centrale związków zawodowych, czyli Forum Związków Zawodowych, NSZZ Solidarność i Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych, zaproponowały, aby minimalne miesięczne wynagrodzenie w 2020 r. wynosiło nie mniej niż 2520 zł brutto, a minimalna płaca godzinowa 16,50 zł.

Najwyższą stawkę płacy minimalnej na przyszły rok zaproponowała nowopowstała Związkowa Alternatywa, która uważa, że minimalne wynagrodzenie powinno wynosić co najmniej 50% płacy średniej. Rząd przewiduje, że w przyszłym roku średnie wynagrodzenie w gospodarce narodowej wyniesie 5227 zł brutto, a zatem 50% tej kwoty to 2613,5 zł. ZA proponuje, aby tę zaokrąglić do 2620 zł, czyli podnieść płacę minimalną o 370 zł. Jednocześnie ZA chce, aby minimalna stawka godzinowa w 2020 roku wynosiła 17 zł brutto.

Jak wskazano w wykazie prac legislacyjnych Rady Ministrów, na forum Rady Dialogu Społecznego nie udało się dojść do porozumienia. W związku z tym obowiązek ustalenie wysokości minimalnego wynagrodzenia spoczywa na Radzie Ministrów.

Piotr Szumlewicz

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.