14% poparcia dla lewicy, spadek poparcia dla KO (sondaż)

[2019-09-05 14:37:28]

Spadające poparcie dla Koalicji Obywatelskiej może oznaczać postępującą dezorientację wyborców poczynaniami kluczowego jej elementu, jakim jest Platforma Obywatelska i jej lider - Grzegorz Schetyna. Głosząc i działając sprzecznie, we wszystkich kierunkach na raz, wyborcy nie wiedzą, czego oczekiwać od drugiej największej formacji politycznej w kraju. Zyskuje na tym powoli lewica, do której wyborców powoli dołączają coraz liczniej byli wyborcy Koalicji Europejskiej, pogubieni w deklaracjach jej liderów. Nieoczekiwanie, próbując zahamować odpływ wyborców, Koalicja Obywatelska przedstawiła jako swoją kandydatkę na premiera Małgorzatę Kidawę-Błońską. Można to posunięcie rozumieć jako próbę zahamowania odpływu lub budowę poparcia wśród elektoratu kobiecego.

tr
Najnowszy sondaż IBRiS potwierdza wcześniej zarysowane już tendencje m.in. w sondażach CBOS i Social Changes, objawiające się znacznym spadkiem poparcia dla Koalicji Obywatelskiej, tworzonej głównie przez Platformę Obywatelską i jej sojuszników: Nowoczesną, Zielonych i Inicjatywę Polską. Poparcie dla tej koalicji spadło z poziomu 27-28% do 21-22%. W kontrze do tego, zyskuje poparcie komitet lewicowy SLD-Wiosna-Razem (KW SLD), dla którego wzrost poparcia jest powolny, lecz stały. Następuje tu wzrost z poziomu 12-13% do wyników bliższych 14%. W przypadku lidera sondaży, afery związane z marszałkiem Kuchcińskim, nie wpłynęły na znaczące zmiany w poparciu dla PiS. Podobnie jak inne sondaże (z wyjątkiem rządowego CBOS), sondaż IBRiS daje tej partii poparcie na poziomie co najmniej 41%. Do Sejmu może wejść również PSL wraz ze startującymi z jego list działaczami Kukiz'15, dla którego poparcie wynosi 5,7% i mieści się podobnie jak w większości sondaży w przedziale 5-6%. Dla nacjonalistyczno-korwinistycznej Konfederacji poparcie wynosi 4,8%, co oznacza, że ta formacja prawdopodobnie nie znajdzie się w nowym sejmie. Łączne poparcie dla pozostałych komitetów wynosi 3-4%, a 10% osób zdecydowanie chcących iść na wybory nie wie jeszcze, na kogo zagłosuje. Oczekiwana frekwencja (deklarujący zdecydowany udział w wyborach) wynosi 52%.

Tomasz Rysz

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).