WZZPP chce nowego układu zbiorowego na Poczcie

[2019-09-13 19:27:24]

Zrzeszony w Związku Zawodowym Związkowa Alternatywa Wolny Związek Zawodowy Pracowników Poczty postuluje przyjęcie nowego układu zbiorowego na Poczcie Polskiej. Jak piszą związkowcy w swoim piśmie do zarządu firmy „pracownicy Poczty Polskiej SA zasługują na prosty i zrozumiały w swej treści materiał, który między innymi nie będzie w zależności od okoliczności interpretowany wedle potrzeb pracodawcy”.

Zdaniem związkowców jednym z głównych elementów nowego układu zbiorowego powinno być wprowadzenie równych płac za tę samą pracę. W dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Moniuszkę czytamy, że do najistotniejszych postulatów WZZPP należy „likwidacja nierównego traktowania w wynagrodzeniach zasadniczych pracowników zatrudnionych na tych samych stanowiskach pracy oraz wykonujących pracę o jednakowej wartości”.

Inną kwestią ważną dla związkowców jest zmiana naliczania dodatku stażowego. Zdaniem WZZPP dodatek stażowy powinien być naliczany od średniej wysokości wynagrodzeń w firmie i za określony czas pracy wszyscy pracujący powinni otrzymywać taki sam dodatek. Związkowcy chcą też powrotu nagród jubileuszowych obliczanych tak samo jak dodatek stażowy, czyli tej samej wysokości dla pracowników, którzy przepracowali tę samą liczbę lat.

W swoim piśmie WZZPP wskazuje, że jedyną grupą wynagradzaną na Poczcie Polskiej w formie akordowej są pracownicy doręczający paczki i właśnie oni od 10 lat są wyłączeni z realnego wzrostu wynagrodzeń. Dlatego związkowcy postulują podniesienie im minimalnej stawki akordowej za doręczoną paczkę z 1,4 zł do 2,5 zł.

Wreszcie związkowcy uważają, że powinna zostać przyjęta zasada, zgodnie z którą „jeśli nie jest możliwe wypracowanie przez strony jednolitego stanowiska w zakresie interpretacji lub postanowień ZUSP, przyjmuje się za wiążącą interpretację tę, która jest korzystniejsza dla pracownika”.

Piotr Szumlewicz

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.