Młodzieżowy „Protest Tysięcy Miast” w obronie klimatu

[2019-09-21 22:32:01]

W ponad 150 krajach świata młodzież zorganizowała 20 września wielki protest przeciwko zmianom klimatycznym i biernej postawie wielu rządów. W sumie zaplanowano ponad 5 tys. wieców, marszów i manifestacji.

Młodzieżowy Strajk Klimatyczny to idea zapoczątkowana w 2018 r. przez nastoletnią szwedzką aktywistkę Gretę Thunberg, której strajk szkolny w obronie klimatu zainspirował wielu młodych ludzi na całym świecie. Do „Protestu Tysięcy Miast” Greta przyłączy się w Nowym Jorku. To tam w najbliższy poniedziałek 23 września rozpocznie się szczyt klimatyczny ONZ.

To właśnie w związku z nowojorskim szczytem zorganizowano piątkowy młodzieżowy protest, który objął ponad 150 państw na wszystkich kontynentach. Protestacyjne marsze i pikiety zorganizowano w 37 krajach Europy, w tym we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej. W Polsce akcje odbyła się w ponad 60 miastach – największa w Warszawie, gdzie manifestanci przemaszerowali z Placu Konstytucji na Plac Defilad, gdzie powstało specjalne Miasteczko Klimatyczne.

Manifestacje zorganizowano w niemal każdym zakątku świata. Pierwsza protestowała młodzież na wyspach Oceanii oraz w Australii i Nowej Zelandii. W ponad 100 australijskich miastach na ulice wyszło w sumie ponad 300 tys. młodych ludzi. Manifestanci pojawili się też na ulicach miast m.in. w Indiach, na Filipinach, w Tajlandii czy w Bangladeszu. Również w sparaliżowanym wielotygodniowymi protestami politycznymi Hong Kongu odbył się niewielki marsz w sprawie obrony klimatu. W Afryce młodzież wyszła m.in. na ulice Lagos i Abudży w Nigerii, a w Kenii – w Mombasie i Nairobi.

Najwięcej protestów – ponad 500 – zorganizowano w Niemczech. Tam też doszło do najpoważniejszego incydentu. Manifestanci zablokowali jedną z głównych ulic w centrum Frankfurtu nad Menem. Młodzieżowy protest odbył się jednak na całym świecie bardzo spokojnie i całkowicie pokojowo. Taki przebieg mają m.in. manifestacje w 150 miastach w Wielkiej Brytanii.

Punktem kulminacyjnym był wielki protest w Nowym Jorku, na którym mogło pojawić się nawet 1 mln osób. Ponad 1800 nowojorskich szkół publicznych dało uczniom wolne, by mogli bez konsekwencji wziąć udział w strajku klimatycznym. Wiele wydarzeń na świecie ma jednak charakter lokalny i zgromadziło tylko kilkadziesiąt osób.

Kolejny globalny Młodzieżowy Strajk Klimatyczny ma się odbyć w przyszłym tygodniu – w piątek 27 września - na zakończeniu szczytu ONZ w Nowym Jorku.

wch

fot. Młodzieżowy Strajk Klimatyczny w Poznaniu, fot. Wikimedia Commons

Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.