Młodzieżowy „Protest Tysięcy Miast” w obronie klimatu

[2019-09-21 22:32:01]

W ponad 150 krajach świata młodzież zorganizowała 20 września wielki protest przeciwko zmianom klimatycznym i biernej postawie wielu rządów. W sumie zaplanowano ponad 5 tys. wieców, marszów i manifestacji.

Młodzieżowy Strajk Klimatyczny to idea zapoczątkowana w 2018 r. przez nastoletnią szwedzką aktywistkę Gretę Thunberg, której strajk szkolny w obronie klimatu zainspirował wielu młodych ludzi na całym świecie. Do „Protestu Tysięcy Miast” Greta przyłączy się w Nowym Jorku. To tam w najbliższy poniedziałek 23 września rozpocznie się szczyt klimatyczny ONZ.

To właśnie w związku z nowojorskim szczytem zorganizowano piątkowy młodzieżowy protest, który objął ponad 150 państw na wszystkich kontynentach. Protestacyjne marsze i pikiety zorganizowano w 37 krajach Europy, w tym we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej. W Polsce akcje odbyła się w ponad 60 miastach – największa w Warszawie, gdzie manifestanci przemaszerowali z Placu Konstytucji na Plac Defilad, gdzie powstało specjalne Miasteczko Klimatyczne.

Manifestacje zorganizowano w niemal każdym zakątku świata. Pierwsza protestowała młodzież na wyspach Oceanii oraz w Australii i Nowej Zelandii. W ponad 100 australijskich miastach na ulice wyszło w sumie ponad 300 tys. młodych ludzi. Manifestanci pojawili się też na ulicach miast m.in. w Indiach, na Filipinach, w Tajlandii czy w Bangladeszu. Również w sparaliżowanym wielotygodniowymi protestami politycznymi Hong Kongu odbył się niewielki marsz w sprawie obrony klimatu. W Afryce młodzież wyszła m.in. na ulice Lagos i Abudży w Nigerii, a w Kenii – w Mombasie i Nairobi.

Najwięcej protestów – ponad 500 – zorganizowano w Niemczech. Tam też doszło do najpoważniejszego incydentu. Manifestanci zablokowali jedną z głównych ulic w centrum Frankfurtu nad Menem. Młodzieżowy protest odbył się jednak na całym świecie bardzo spokojnie i całkowicie pokojowo. Taki przebieg mają m.in. manifestacje w 150 miastach w Wielkiej Brytanii.

Punktem kulminacyjnym był wielki protest w Nowym Jorku, na którym mogło pojawić się nawet 1 mln osób. Ponad 1800 nowojorskich szkół publicznych dało uczniom wolne, by mogli bez konsekwencji wziąć udział w strajku klimatycznym. Wiele wydarzeń na świecie ma jednak charakter lokalny i zgromadziło tylko kilkadziesiąt osób.

Kolejny globalny Młodzieżowy Strajk Klimatyczny ma się odbyć w przyszłym tygodniu – w piątek 27 września - na zakończeniu szczytu ONZ w Nowym Jorku.

wch

fot. Młodzieżowy Strajk Klimatyczny w Poznaniu, fot. Wikimedia Commons

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.