Poczta Polska grozi zwolnieniem dyscyplinarnym liderowi WZZPP

[2019-09-22 20:27:25]

20 września bieżącego roku zarządu Poczty Polskiej przesłał do Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty pismo, w którym informuje o zamierzeniu zwolnienia dyscyplinarnego Piotra Moniuszki. Firma oznajmiła, że przyczyną podjętych kroków jest facebookowy wpis lidera WZZPP, w którym napisał on, że w ciągu najbliższych kilku miesięcy może zostać złożony wniosek o upadłość Poczty Polskiej. Pracodawca wskazał też na to, że Moniuszko „w ostatnim okresie podawał do publicznej wiadomości informacje godzące w renomę Spółki jako przedsiębiorcy i pracodawcy”, nie precyzując, co ma na myśli.

Moniuszko jest przewodniczącym WZZPP, mającym etat związkowy i ochronę przed zwolnieniem. Zgodnie z przepisami związek ma 7 dni na zajęcie stanowiska w sprawie zwolnienia lidera związku. Bez zgody związku pracownik nie powinien być zwolniony, ale często pracodawca decyduje się na zerwanie współpracy, a pracownik kieruje sprawę do sądu.

WZZPP to jeden z pierwszych związków, który przystąpił do nowej centrali związkowej, Związkowej Alternatywy. W ciągu ostatnich tygodni związkowcy z WZZPP domagali się stworzenia nowego układu zbiorowego w firmie i walki z nieprawidłowościami w tym niezgodnymi z ustawą o związkach zawodowych przywilejami największych zakładowych organizacji z OPZZ i Solidarności.

Tuż po przesłaniu pisma przez zarząd firmy Związkowa Alternatywa wyraziła zdecydowany sprzeciw wobec antyzwiązkowych decyzji zarządu Poczty Polskiej SA, domagając się natychmiastowego zaprzestania wrogich działań Moniuszki. Zdaniem przewodniczącego ZA, Piotra Szumlewicza zamiar zwolnienia Moniuszki jest bezzasadny i stanowi próbę zastraszenia związku. Szumlewicz podkreśla, że lider związku zawodowego, delegowany do sprawowania funkcji związkowej, ma prawo oceniać politykę firmy i spekulować na temat możliwych scenariuszy jej rozwoju. Zwraca też uwagę, że Poczta Polska od wielu lat boryka się z problemami finansowymi i trudno zrozumieć, dlaczego związki zawodowe miałyby ukrywać ten fakt. Ponadto upadłość firmy nie musiałaby wcale oznaczać jej likwidacji, lecz zmianę jej formy prawnej.

Szumlewicz wyraził pełne poparcie dla Moniuszki i ostrzegł, że kontynuowanie konfrontacyjnego kursu przez zarząd Poczty Polskiej zmusi Związkową Alternatywę do stanowczych działań na rzecz obrony lidera WZZPP. Zaapelował też o wsparcie lidera WZZPP do innych związków zawodowych oraz do organizacji pozarządowych i propracowniczych polityków.

AM

5 kwietnia:

1917 - Centralny Komitet Robotniczy PPS wystosował pismo do socjalistów rosyjskich, wyrażające uznanie dla Rewolucji Lutowej.

1919 - Wojsko polskie dokonało w zdobytym Pińsku masakry 35 Żydów, oskarżanych o popieranie bolszewików.

1943 - Około 900 osób (w tym 209 dzieci) zginęło, a 1300 zostało rannych w wyniku omyłkowego zbombardowania belgijskiego miasta Mortsel przez lotnictwo amerykańskie.

1951 - W USA Julius i Ethel Rosenbergowie zostali skazani na karę śmierci za szpiegostwo na rzecz ZSRR.

1971 - We francuskim piśmie Le Nouvel Observateur ukazał się Manifest 343 podpisany przez 343 znane kobiety, które przyznawały się w nim do dokonania nielegalnej wtedy we Francji aborcji oraz żądały jej legalizacji i wolnego dostępu do środków antykoncepcyjnych.

1993 - Polscy rybacy zablokowali porty w Gdańsku, Gdyni i Szczecinie, żądajac ograniczenia importu ryb.

1997 - W Nowym Jorku zmarł Allen Ginsberg, amerykański poeta, jeden z liderów ruchu artystycznego określanego jako Beat Generation, działacz społeczny, zdeklarowany homoseksualista.

2009 - Komuniści wygrali wybory parlamentarne w Mołdawii.