Kanada: Partia Justina Trudeau pozostanie przy władzy

[2019-10-23 15:40:53]

Wybory do federalnego parlamentu Kanady 14 października wygrała ponownie Partia Liberalna Kanady (LPC) Justina Trudeau, który pozostanie premierem na drugą kadencję.

Liberałowie zdobyli 33,1 proc. głosów i wygrali w 157 z 338 jednomandatowych okręgów.

Konserwatywna Partia Kanady (CPC), która według przedwyborczych sondaży miała szansę na utworzenie rządu, uzyskała nieco większe poparcie - 34,4 proc., ale mniej mandatów niż LPC - 121.

Socjaldemokratyczna Nowa Partia Demokratyczna (NDP) otrzymała 15,9 proc. głosów i 23 mandaty. Blok Quebecki (BQ), który choć jest partią federalną, odwołuje się wyłącznie do mieszkańców francuskojęzycznej prowincji, uzyskał 7,7 proc. głosów i 32 mandaty.

Liczba deputowanych Zielonej Partii Kanady (GPC), ktorą poparło 6,5 proc. głosujących wzrośnie z dwóch do trzech. Do parlamentu nie wprowadzi tym razem ani jednego deputowanego populistyczna Partia Ludowa Kanady Maxima Berniera.

Chociaż do zdobycia większości Liberałom zabrakło kilkunastu mandatów, będą oni mogli utworzyć rząd mniejszościowy z poparciem partii lewicowych albo zawiązać z nimi koalicje. Pozycja premiera Justina Trudeau będzie słabsza niż w poprzedniej kadencji parlamentu, zaś zwycięstwo w wyborach jest dla niego dużym sukcesem, zwłaszcza w obliczu skandali, które ostatnio nadwyrężyły jego wizerunek.

wch

fot. Wikimedia Commons

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.