Hiszpania: Ekshumacja zwłok Franco

[2019-10-25 16:08:01]

Przeprowadzono ekshumację szczątków generała Francisco Franco. Decyzję podjął centrolewicowy rząd Pedro Sancheza. Szczątki dyktatora zostały przeniesione z mauzoleum w podmadryckiej Valle de los Caidos (Dolinie Poległych) do grobowca rodziny Franco na cmentarz Mingorrubio.

Sanchez odmówił ekshumowanemu honorów państwowych. Wyniesieniu trumny z bazyliki towarzyszyły okrzyki "Viva Franco!" wznoszone przez zwolenników dyktatury. W obawie przed blokadą dróg przez frankistów, trumna ze szczątkami została przetransportowana na madrycki cmentarz drogą powietrzną - wojskowym helikopterem.

Franco osobiście wybrał miejsce pod mauzoleum w Dolinie Poległych. Prace rozpoczęto w 1940 - rok o zakończeniu wojny domowej. Przez 20 lat wzięci do niewoli republikanie i więźniowie polityczni. Wielu z nich zmarło. Oprócz Franco i Jose Antonio Primo de Rivera - twórcy Falangi, w mauzoleum spoczywają szczątki 40 tysięcy ofiar konfliktu.

Dyktatura Franco trwała 40 lat. Liczba ofiar reżimu - wojny domowej, obozów koncentracyjnych, represji - szacowana jest na ponad 300 tysięcy. W tym zaginionych jest ponad 100 tysięcy osób obu stron konfliktu. Większość z nich spoczywa w rozsianych po całym kraju zbiorowych mogiłach. Pod względem liczby zaginionych Hiszpania jest drugim po Kambodży krajem na świecie.

Generał Franco zmarł w 1975 r. O jego grób, m.in o to, by codziennie znalazły się na nim świeże kwiaty, dbała cały czas Fundacion Nacional Francisco Franco. Z doniesień hiszpańskich mediów wynika, że aż do 2004 r. Fundacja otrzymywała subwencje z kasy państwa.

Ekshumacja Franco było jedną z wyborczych obietnic Pedro Sancheza. Zwycięzca kwietniowych wyborów parlamentarnych uzasadniał, że jest to miejsce pamięci i hołdu ofiarom wojny, a grób Franco obraża hiszpańską demokrację. Pod koniec września br. jego wniosek poparł Sąd Najwyższy, który jednogłośnie orzekł na rzecz szybkiego przeniesienia szczątków. Za ekshumacja opowiedziała się też większość deputowanych.

Po nieudanej próbie utworzenia rządu, 10 listopada, w Hiszpanii odbędą się kolejne wybory parlamentarne.

wch

5 kwietnia:

1917 - Centralny Komitet Robotniczy PPS wystosował pismo do socjalistów rosyjskich, wyrażające uznanie dla Rewolucji Lutowej.

1919 - Wojsko polskie dokonało w zdobytym Pińsku masakry 35 Żydów, oskarżanych o popieranie bolszewików.

1943 - Około 900 osób (w tym 209 dzieci) zginęło, a 1300 zostało rannych w wyniku omyłkowego zbombardowania belgijskiego miasta Mortsel przez lotnictwo amerykańskie.

1951 - W USA Julius i Ethel Rosenbergowie zostali skazani na karę śmierci za szpiegostwo na rzecz ZSRR.

1971 - We francuskim piśmie Le Nouvel Observateur ukazał się Manifest 343 podpisany przez 343 znane kobiety, które przyznawały się w nim do dokonania nielegalnej wtedy we Francji aborcji oraz żądały jej legalizacji i wolnego dostępu do środków antykoncepcyjnych.

1993 - Polscy rybacy zablokowali porty w Gdańsku, Gdyni i Szczecinie, żądajac ograniczenia importu ryb.

1997 - W Nowym Jorku zmarł Allen Ginsberg, amerykański poeta, jeden z liderów ruchu artystycznego określanego jako Beat Generation, działacz społeczny, zdeklarowany homoseksualista.

2009 - Komuniści wygrali wybory parlamentarne w Mołdawii.