Hiszpania: Ekshumacja zwłok Franco

[2019-10-25 16:08:01]

Przeprowadzono ekshumację szczątków generała Francisco Franco. Decyzję podjął centrolewicowy rząd Pedro Sancheza. Szczątki dyktatora zostały przeniesione z mauzoleum w podmadryckiej Valle de los Caidos (Dolinie Poległych) do grobowca rodziny Franco na cmentarz Mingorrubio.

Sanchez odmówił ekshumowanemu honorów państwowych. Wyniesieniu trumny z bazyliki towarzyszyły okrzyki "Viva Franco!" wznoszone przez zwolenników dyktatury. W obawie przed blokadą dróg przez frankistów, trumna ze szczątkami została przetransportowana na madrycki cmentarz drogą powietrzną - wojskowym helikopterem.

Franco osobiście wybrał miejsce pod mauzoleum w Dolinie Poległych. Prace rozpoczęto w 1940 - rok o zakończeniu wojny domowej. Przez 20 lat wzięci do niewoli republikanie i więźniowie polityczni. Wielu z nich zmarło. Oprócz Franco i Jose Antonio Primo de Rivera - twórcy Falangi, w mauzoleum spoczywają szczątki 40 tysięcy ofiar konfliktu.

Dyktatura Franco trwała 40 lat. Liczba ofiar reżimu - wojny domowej, obozów koncentracyjnych, represji - szacowana jest na ponad 300 tysięcy. W tym zaginionych jest ponad 100 tysięcy osób obu stron konfliktu. Większość z nich spoczywa w rozsianych po całym kraju zbiorowych mogiłach. Pod względem liczby zaginionych Hiszpania jest drugim po Kambodży krajem na świecie.

Generał Franco zmarł w 1975 r. O jego grób, m.in o to, by codziennie znalazły się na nim świeże kwiaty, dbała cały czas Fundacion Nacional Francisco Franco. Z doniesień hiszpańskich mediów wynika, że aż do 2004 r. Fundacja otrzymywała subwencje z kasy państwa.

Ekshumacja Franco było jedną z wyborczych obietnic Pedro Sancheza. Zwycięzca kwietniowych wyborów parlamentarnych uzasadniał, że jest to miejsce pamięci i hołdu ofiarom wojny, a grób Franco obraża hiszpańską demokrację. Pod koniec września br. jego wniosek poparł Sąd Najwyższy, który jednogłośnie orzekł na rzecz szybkiego przeniesienia szczątków. Za ekshumacja opowiedziała się też większość deputowanych.

Po nieudanej próbie utworzenia rządu, 10 listopada, w Hiszpanii odbędą się kolejne wybory parlamentarne.

wch

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.