Brazylia: Lula na wolności

[2019-11-10 17:37:34]

Dzięki orzeczeniu Sądu Najwyższego były prezydent Luiz Inacio Lula da Silva mógł opuścić więzienie. Przepisy Kodeksu karnego, na podstawie których skazany trafiał do więzienia po odrzuceniu pierwszej apelacji, są niezgodne z Konstytucją - orzekł brazylijski Sąd Najwyższy.

Za przywróceniem wcześniejszych przepisów, zgodnie z którymi odbywanie kary więzienia mogło zaczynać się dopiero po wyczerpaniu wszystkich możliwości odwoławczych, jakie prawo gwarantuje skazanemu, opowiedziało się sześciu z 11 sędziów brazylijskiego trybunału. Pozostali byli przeciwni. Orzeczenie sądu może doprowadzić do wypuszczenia na wolność pozostałych 4895 skazanych za korupcję więźniów.

Były prezydent został skazany na osiem lat i dziesięć miesięcy pozbawienia wolności. Oskarżono go o przyjęcie łapówki od jednej z firm budowlanych w zamian za ułatwienie dostępu do intratnych kontraktów. Spędził za kratami ponad 18 miesięcy.

Opuszczającego więzienie w Kurytybie Lulę powitał w piątek tłum jego zwolenników. Nie sądziłem, że będę mógł dziś rozmawiać z kobietami i mężczyznami, którzy przez te 580 dni wykrzykiwali tu „dzień dobry” i „dobranoc” niezależnie od tego czy padało czy było 40 stopni – powiedział. Przyrzekł, że dowiedzie swojej niewinności.

wch

fot. Ricardo Stuckert

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.