Boliwia: Morales zrezygnował i zapowiedział powtórne wybory (akt.)

[2019-11-10 18:17:29]

Evo Morales ogłosił rezygnację i zapowiedział powtórne przeprowadzenie wyborów prezydenckich. Apelował przy tym do Boliwijczyków o „zmniejszenie napięcia” i „położenie kresu przemocy z korzyścią dla wszystkich” oraz zaprosił swoich przeciwników do rozmów.

Protesty w Boliwii wybuchły już w trakcie liczenia głosów w wyborach prezydenckich, które odbyły się 20 października i trwają do dziś. Według Najwyższego Sądu Wyborczego obecny prezydent Morales wygrał w pierwszej rundzie. Jego główny rywal, były prezydent Boliwii Carlos Mesa, nie uznał wyników. Morales nazwał masowe protesty w tym kraju próbą zamachu stanu przeprowadzoną przez siły prawicowe niezadowolone z jego ponownego wyboru.

Pojawiły się doniesienia, że w trzech dużych miastach - Santa Cruz, Sucre i Cochabamba – do protestujących dołączyli funkcjonariusze organów ścigania. Kierownictwo policji twierdzi, że nie doszło do buntu wśród policjantów. Władze obiecały, że nie wyślą na ulice wojska.

Aby zachować pokój w naszej ukochanej Boliwii, wzywam pilnie do stołu rozmów przedstawicieli partii, które uzyskały wyborczy mandat. Proszę papieża, różne Kościoły i organizacje międzynarodowe, aby do nas dołączyli - napisał Morales na Twitterze.

Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel, Wenezueli Nicolas Maduro i argentyński prezydent elekt Alberto Fernandez, potępili niedzielne wydarzenia w Boliwii. Uważają, że jest to "zamach stanu".

wch

fot. Wikimedia Commons

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.