Powstał wspólny klub parlamentarny Lewicy

[2019-11-10 18:30:25]

Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna i Lewica Razem zadecydowały o utworzeniu wspólnego, trzeciego co do wielkości w Sejmie RP klubu parlamentarnego.

Na swym pierwszym posiedzeniu 6 listopada szefem tego koalicyjnego klubu został Krzysztof Gawkowski z Wiosny, a jego pierwszą zastępczynią Marcelina Zawisza z Lewicy Razem.

Prezydium klubu Lewicy będzie liczyć 10 osób. Pozostali wiceprzewodniczący to m.in.: z SLD – Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska i Tomasz Trela; z Wiosny – Beata Maciejewska, Monika Pawłowska i Krzysztof Śmiszek; z Lewicy Razem – Magdalena Biejat. Sekretarzem klubu został Dariusz Wieczorek z SLD, a rzecznikiem prasowym – Anna Maria Żukowska z SLD.

Uzgodniono ponadto, że lider SLDWłodzimierz Czarzasty będzie kandydatem Lewicy na wicemarszałka Sejmu, a Gabriela Stanecka-Morawska – na wicemarszałka Senatu. Ma być również wspólny kandydat na Prezydenta RP.

Członkowie klubu Lewicy przyjęli także deklarację programową “Polska Jutra – Deklaracja Lewicy”. Podkreślają w niej m.in., że marzą o Polsce, w której wszyscy są “różni, ale każda i każdy jest równie ważny”, wszyscy są “częścią wspólnoty, która nikogo nie wyklucza i nie pozostawia samemu sobie”, a “interes społeczny jest ważniejszy niż partyjny”.

Wierzymy, że Polska w XXI wieku może być nowoczesnym państwem dobrobytu – świeckim, szanującym uniwersalną zasadę praworządności i silnie zakorzenionym we wspólnocie Unii Europejskiej” – głosi dokument przyjęty przez parlamentarny klub Lewicy.

wch

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.