Wciąż szybki wzrost cen żywności

[2019-11-17 18:38:06]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2019 roku. W stosunku do października 2018 roku ceny wzrosły o 2,5%, a względem września bieżącego roku zwiększyły się o 0,2%.

W październiku ceny usług były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,1%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,7%, zdrowia – o 4,0%. Najbardziej spadły ceny transportu – o 3,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen warzyw – o 16,3%, mięsa wieprzowego – o 14,1%, owoców – o 12,5%, cukru – o 23,4%, wędlin – o 8,7%, mąki – 7,8%, pieczywa – 7,2%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,3%.

Piotr Szumlewicz

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.