Lewica złożyła projekt ustawy o ZUS

[2019-11-19 23:32:01]

Jeszcze zanim PiS wycofał swój projekt ustawy dotyczący 30-krotności składek ZUS, Lewica złożyła własny projekt ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zakłada on m.in. zniesienie rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek w postaci 30-krotności prognozy przeciętnego wynagrodzenia oraz wprowadzenie pojęcia najwyższej emerytury w wysokości równej 6-krotności wynagrodzenia minimalnego w roku poprzedzającym rok przejścia na emeryturę. W projekcie Lewicy znalazła się również propozycja podwyższenia emerytury minimalnej do 1600 zł i wprowadzenie emerytury maksymalnej, która w pierwszym roku obowiązywania wynosiłaby 15,6 tys. zł.

Projekt ustawy będzie prezentować w Sejmie posłanka Lewicy Razem Magdalena Biejat, przewodnicząca komisji polityki społecznej i rodziny. Ten projekt przywraca myślenie o emeryturach w kategorii solidarności społecznej – stwierdziła.

wch

9 sierpnia:

1914 - Urodziła się Tove Jansson, fińska pisarka szwedzkojęzyczna, malarka, ilustratorka i rysowniczka komiksowa, znana najbardziej jako autorka książek o Muminkach

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1942 - Indie: Mahatma Gandhi został aresztowany przez Brytyjczyków w Bombaju.

1943 - Koło wsi Borów (powiat kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.

1974 - USA: W związku z aferą "Watergate" prezydent R. Nixon podał się do dymisji.