Wielka Brytania: Pierwsza debata telewizyjna Johnson-Corbyn

[2019-11-21 09:02:34]

Premier Boris Johnson i lider Partii Pracy Jeremy Corbyn próbowali we wtorek przekonać wyborców podczas pierwszej debaty telewizyjnej przed przyspieszonymi wyborami parlamentarnymi 12 grudnia.

Debata, która odbyła się w ITV, miała formułę odpowiedzi na pytania zadawane przez publiczność zgromadzoną w studiu. Pytania dotyczyły Brexitu, przyszłości Zjednoczonego Królestwa, publicznego systemu opieki zdrowotnej NHS, zapowiadanych przez obu polityków wydatków budżetowych, ale także prawdy i uczciwości w polityce.

Podczas godzinnej debaty obaj politycy uniknęli błędów, ale głównie powtarzali dobrze już znane argumenty i twierdzenia.

Johnson niemal przy każdym pytaniu wracał do tego, że dzięki wynegocjowanej przez jego rząd umowie można będzie zakończyć sprawę Brexitu, a w konsekwencji zająć się innymi, ważnymi sprawami.

Corbyn, kilkakrotnie zapytany, czy jeśli zgodnie z obietnicą wynegocjuje w ciągu trzech miesięcy nową umowę z UE i podda ją pod referendum, będzie głosował za nią, czy przeciw niej, nie odpowiedział w jasny sposób. Wspominał za to o powiększającej się biedzie i przepaści między bogatymi a ubogimi.

Lider labourzystów w zasadzie wypadł lepiej tylko w jednej części debaty, ale za to bardzo ważnej dla wyborców - dotyczącej NHS. Ponownie stwierdził, że rząd gotowy jest sprywatyzować NHS. Przywołał też wątek osobisty - swojej znajomej, która dzień wcześniej zmarła na raka piersi, czekając przez 8 godzin na przyjęcie w szpitalu.

Kolejna debata - organizowana przez BBC - odbędzie się już w najbliższy piątek. Będzie miała podobną formułę, ale szerszy. Oprócz liderów Partii Konserwatywnej i Partii Pracy wezmą w niej udział także szefowa Liberalnych Demokratów Jo Swinson i liderka Szkockiej Partii Narodowej Nicola Sturgeon.

wch

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.