Francja: Kolejny dzień strajku generalnego

[2019-12-09 09:37:30]

Od czwartku we Francji trwa strajk generalny, głównie pracowników sektora publicznego, spowodowany planowaną przez administrację prezydenta Emmanuela Macrona reformą emerytalną.

Rząd podał, że w czwartek blisko 800 000 pracowników przyłączyło się do strajku zainicjowanego głównie przez kolejowy związek zawodowy SNCF. W czwartek 90 proc. pociągów nie kursowało, 1/3 samolotów była uziemiona, a paryskie metro sparaliżowane. Większość szkół była zamknięta, a na ulice wyszli też strażacy, pracownicy poczty, szpitali i sądów. Nawet niektóre komisariaty policji ogłosiły, że biorą udział w strajku.

Strajki i ogólne niezadowolenie przerodziły się także w zamieszki. Tylko w czwartek policja zatrzymała 90 osób.

To kolejna fala buntu we Francji, która trwa już de facto od roku, kiedy to po raz pierwszy na ulicę wyszły tzw. Żółte kamizelki.

Jak się wydaje, są już pierwsze efekty strajku. Francuskie media poinformowały, że administracja prezydenta Macrona ma zamiar przygotować ugodę dla strajkujących i wydłużyć okres wprowadzania zmian w sektorze emerytalnym.

wch

fot. fb CGT

1 kwietnia:

1750 - W Dederkałach Wlk. na Wołyniu urodził się Hugo Kołłątaj, oświeceniowy działacz polityczny, publicysta, pisarz, ksiądz; organizator Kuźnicy Kołłątajowskiej.

1938 - Sąd Okręgowy w Krakowie skazał Bolesława Drobnera, działacza socjalistycznego, na 3 lata więzienia.

1940 - Urodziła się Wangari Maathai, kenijska działaczka ekologiczna, założycielka Partii Zielonych Kenii – Mazingira, laureatka Pokojowej Nagrody Nobla 2004.

2007 - W skład rządu Nepalu weszli przedstawiciele partii komunistycznej.

2018 - Carlos Alvarado Quesada (PAC) wygrał wybory prezydenckie w Kostaryce.