Wzrost cen żywności o 7,0%

[2019-12-16 14:17:51]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w listopadzie 2019 roku. W stosunku do listopada 2018 roku ceny wzrosły o 2,6%, a względem października bieżącego roku zwiększyły się o 0,1%.

W listopadzie ceny usług były o 5,3% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,5%, a samej żywności o 7,0%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,6%, zdrowia – o 3,1%. Spadły ceny transportu – o 3,4% oraz odzieży i obuwia – o 1,8%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen cukru – o 24,3%, mięsa wieprzowego – o 16,1%, warzyw – o 16,0%, owoców – o 15,0%, wędlin – o 9,5%, mąki – 8,0%, ryżu – 6,9% pieczywa – 6,1%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,4%.

Piotr Szumlewicz

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.