Wzrost cen żywności o 7,0%

[2019-12-16 14:17:51]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w listopadzie 2019 roku. W stosunku do listopada 2018 roku ceny wzrosły o 2,6%, a względem października bieżącego roku zwiększyły się o 0,1%.

W listopadzie ceny usług były o 5,3% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,5%, a samej żywności o 7,0%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,6%, zdrowia – o 3,1%. Spadły ceny transportu – o 3,4% oraz odzieży i obuwia – o 1,8%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen cukru – o 24,3%, mięsa wieprzowego – o 16,1%, warzyw – o 16,0%, owoców – o 15,0%, wędlin – o 9,5%, mąki – 8,0%, ryżu – 6,9% pieczywa – 6,1%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,4%.

Piotr Szumlewicz

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.