Chorwacja: Socjaldemokrata górą w I turze wyborów prezydenckich

[2019-12-23 10:58:21]

Były socjaldemokratyczny premier Zoran Milanović wygrał pierwszą turę wyborów prezydenckich. W drugiej turze zmierzy się z urzędującą, centroprawicową prezydent Kolindą Grabar-Kitarović.

Milanović (SDP) uzyskał 29,55% poparcia. Natomiast na związaną z tworzącą także rząd i dominującą od uzyskania niepodległości na tamtejszej scenie politycznej Chorwacką Wspólnotą Demokratyczną (HDZ) prezydent Grabar-Kitarović oddało głos 26,65% wyborców.

Trzecie miejsce zajął znany z prawicowych i konserwatywnych poglądów piosenkarz folkowy Miroslav Škoro. Zagłosowało na niego 24,45% głosujących. Škoro, który startował jako kandydat niezależny i krytykował cały polityczny establishment, miał nadzieję, że stanie się czarnym koniem tych wyborów. Zdobył on spory elektorat w bardzo krótkim czasie.

Na kandydatkę radykalnie lewicowego Frontu Pracowników Katarinę Peović oddało głos ponad 21 tys. wyborców, co stanowiło 1,12% głosujących.

Frekwencja była o kilka procent wyższa niż 5 lat temu i wyniosła 51,2%.

II tura wyborów prezydenckich odbędzie się 5 stycznia.

wch

fot. Wikimedia Commons

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.