Warszawa: Uroczystość upamietniająca Proletariatczyków

[2020-01-28 09:40:42]

W niedzielę w Warszawie odbyła się uroczystość upamiętniająca rocznice stracenia 28 stycznia 1886 roku czterech członków Socjalno-Rewolucyjnej Partii proletariat.

Wydarzenie zorganizowała kampania Historia Czerwona. Jego uczestnicy zebrali się przy Bramie Straceń, gdzie odśpiewano "Międzynarodówkę". Następnie przeszli z transparentami z wizerunkami Ludwika Waryńskiego oraz straconych Proletariatczyków pod poświęconą im tablicę.
Tam Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona przybliżył historię procesu członków partii Proletariat oraz egzekucji Piotra Bardowskiego, Stanisława Kunickiego, Michała Ossowskiego oraz Jana Pietrusińskiego. Dodał iż idee walki o prawa pracownicze i wyzwolenie społeczne są nadal aktualne.

Występująca w imieniu Komunistycznej Partii Polski Beata Karoń podkreśliła aktualność walki z kapitalistycznym wyzyskiem. Przypomniała również o próbach fałszowania historii przez władzę.

Małgorzata Kulbaczewska-Figat
z portalu Strajk.eu mówiła, że pomimo iż społeczeństwo bombardowane jest pamięcią historyczną, to jest ona pojmowana specyficznie i ograniczana do narodowej walki tych postaci, które władza uznała za właściwe.

Michał Goworowski ze Studenckiego Komitetu Antyfaszystowskiego przypomniał, że socjaliści toczyli walkę nie tylko o wyzwolenie społeczne, ale również przeciwko szowinizmowi.

Krzysztof Grochowski
z partii Razem zaapelował o kontynuowanie walki rozpoczętej przez XIXwiecznych socjalistów, mierzenie się z wyzyskiem i nierównościami.

Socjalno-Rewolucyjna Partia Proletariat była pierwszym ugrupowaniem marksistowskim na ziemiach polskich. Organizowała robotników w kilku ośrodkach miejskich - głównie w Warszawie. Sprzeciwiała się carskiej dyktaturze i współpracowała z rosyjskimi rewolucjonistami z Narodnej Woli. Proces Proletariatczyków w 1885 roku objął 29 działaczy i działaczek. Carskie władze wykonały cztery wyroki śmierci, zapadły też wyroki wieloletniego zesłania i więzienia.

Michał Warecki

1 czerwca:

1906 - W Wielkim Księstwie Finlandii wprowadzono prawo wyborcze dla kobiet.

1934 - W odwecie za ostrzelanie lokalu PPS na Woli młodzi socjaliści zaatakowali grupę członków ONR, zrywając im odznaki organizacyjne - tzw. szczerbce.

1983 - W Berlinie zmarła Anna Seghers, niemiecka pisarka, komunistka.

2009 - W Salwadorze kandydat lewicy Mauricio Funes objął stanowisko prezydenta.

2014 - Były lewicowy partyzant z FMLN Salvador Sánchez Cerén został prezydentem Salwadoru.