Włochy: Zwycięstwo i porażka centrolewicy

[2020-01-28 16:30:47]

Centrolewicowa koalicja zwyciężyła w wyborach w regionie Emilia-Romania, w północnej części kraju. Prezydentem regionu zostanie dotychczas zajmujący to stanowisko Stefano Bonaccini (na zdjęciu) z centrolewicowej Partii Demokratycznej (51,4 proc. głosów). Lucia Borgonzoni z prawicowej, populistycznej Ligi otrzymała 43,7 proc.

Z kolei w Kalabrii, w południowych Włoszech, prezydentem regionu zostanie Jole Santelli z prawicowej Forza Italia, którą popierały także inne ugrupowania centroprawicy, w tym Liga. Zdobywając około 55,4 proc. głosów. Santelli wygrała z kandydatem centrolewicy Filippo Callipo (30,2 proc.).

Sporym zaskoczeniem były słabe wyniki Ruchu Pięciu Gwiazd w obu regionach.

wch

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.