Koronawirus w Polsce i stan zagrożenia epidemicznego (akt. 03.05.2020)

[2020-03-15 12:22:31]

Wprowadzenie stanu epidemicznego na terenie całego kraju podminowało wszelkiego rodzaju życie publiczne. Kampania wyborcza została silnie ograniczona, życie kulturalne zamarło. Rząd przewiduje trwanie takiego stanu co najmniej przez dwa tygodnie, z potencjalnym jego przedłużeniem, gdyby tempo odnotowywania nowych przypadków obecności koronowirusa nie uległo zmniejszeniu. Jest już pewne, że mimo chwilowego i panicznego zwiększenia konsumpcji spożywczej i kosmetycznej, marzec będzie miesiącem silnej recesji gospodarczej. W związku z tym może dojść do zwiększenia bezrobocia, silnego spadku wpływów budżetowych (przede wszystkim z VAT) i konieczności nowelizacji założeń budżetowych, które przewidywały równowagę wydatków i wpływów. Za 9 miesięcy należy liczyć się również z tąpnięciem liczby urodzeń, choć znaczące ograniczenia w życiu codziennym, mogą również przełożyć się na spadek liczby zgonów (jak było w stanie wojennym). tr

Od tygodnia czołówki mediów informacyjnych w Polsce zajmuje kwestia rozprzestrzeniającego się na terenie kraju koronawirusa COVID-19, dającego objawy podobne do grypy, ale dużo częściej wywołującego ciężką niewydolność oddechową i zapalenie płuc.

Z uwagi na szybko rosnącą liczbę osób z wykrytą obecnością tego wirusa, Rada Ministrów wydała rozporządzenie wprowadzające z dniem 14 marca stan zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju. Rozporządzenie wprowadza zakaz zgromadzeń publicznych wynoszących ponad 50 osób, nakaz zamknięcia barów i restauracji, kin, teatrów, basenów, klubów, muzeów, jak również ograniczenia w handlu na obszarze centrów handlowych. W kwestii rozwiązań mających ograniczyć rozpowszechnienie nowych przypadków epidemii, wprowadza się kontrole graniczne na granicach z krajami strefy Schengen, zakaz wjazdu obcokrajowców oraz kwarantannę - domową lub w ośrodkach specjalnych - dla obywateli polskich chcących wjechać do kraju. Przewiduje się również zakaz wywozu sprzętu medycznego oraz leków. Nieograniczony pozostaje wywóz i przywóz, odbywający się na zasadach międzynarodowej wymiany handlowej.

Już kilka dni wcześniej (w czwartek, 12 marca) zamknięto szkoły, uczelnie wyższe i biblioteki, obawiając się rozpowszechnienia wirusa w szczególności wśród najmłodszych osób.

Od środy, 1 kwietnia obowiązują nowe obostrzenia wprowadzone przez rząd w związku z epidemią koronawirusa. Jest to m.in. ograniczenie liczby osób w sklepach, zamknięcie zakładów fryzjerskich, a także - obowiązujący nieletnich do 18 roku życia - zakaz wychodzenia z domu bez opieki osoby dorosłej.

Do tej pory (niedziela, 3 maja) odnotowano w Polsce 13375 wykrytych przypadków zakażenia wirusem COVID-19, przy stwierdzeniu 664 zgonów. 3762 osób wyzdrowiało.

Tomasz Rysz, wch

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.