Koronawirus w Polsce i stan zagrożenia epidemicznego (akt.)

[2020-03-15 12:22:31]

Wprowadzenie stanu epidemicznego na terenie całego kraju podminowało wszelkiego rodzaju życie publiczne. Kampania wyborcza została silnie ograniczona, życie kulturalne zamarło. Rząd przewiduje trwanie takiego stanu co najmniej przez dwa tygodnie, z potencjalnym jego przedłużeniem, gdyby tempo odnotowywania nowych przypadków obecności koronowirusa nie uległo zmniejszeniu. Jest już pewne, że mimo chwilowego i panicznego zwiększenia konsumpcji spożywczej i kosmetycznej, marzec będzie miesiącem silnej recesji gospodarczej. W związku z tym może dojść do zwiększenia bezrobocia, silnego spadku wpływów budżetowych (przede wszystkim z VAT) i konieczności nowelizacji założeń budżetowych, które przewidywały równowagę wydatków i wpływów. Za 9 miesięcy należy liczyć się również z tąpnięciem liczby urodzeń, choć znaczące ograniczenia w życiu codziennym, mogą również przełożyć się na spadek liczby zgonów (jak było w stanie wojennym). tr

Od tygodnia czołówki mediów informacyjnych w Polsce zajmuje kwestia rozprzestrzeniającego się na terenie kraju koronawirusa COVID-19, dającego objawy podobne do grypy, ale dużo częściej wywołującego ciężką niewydolność oddechową i zapalenie płuc.

Z uwagi na szybko rosnącą liczbę osób z wykrytą obecnością tego wirusa, Rada Ministrów wydała rozporządzenie wprowadzające z dniem 14 marca stan zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju. Rozporządzenie wprowadza zakaz zgromadzeń publicznych wynoszących ponad 50 osób, nakaz zamknięcia barów i restauracji, kin, teatrów, basenów, klubów, muzeów, jak również ograniczenia w handlu na obszarze centrów handlowych. W kwestii rozwiązań mających ograniczyć rozpowszechnienie nowych przypadków epidemii, wprowadza się kontrole graniczne na granicach z krajami strefy Schengen, zakaz wjazdu obcokrajowców oraz kwarantannę - domową lub w ośrodkach specjalnych - dla obywateli polskich chcących wjechać do kraju. Przewiduje się również zakaz wywozu sprzętu medycznego oraz leków. Nieograniczony pozostaje wywóz i przywóz, odbywający się na zasadach międzynarodowej wymiany handlowej.

Już kilka dni wcześniej (w czwartek, 12 marca) zamknięto szkoły, uczelnie wyższe i biblioteki, obawiając się rozpowszechnienia wirusa w szczególności wśród najmłodszych osób.

Od środy, 1 kwietnia obowiązują nowe obostrzenia wprowadzone przez rząd w związku z epidemią koronawirusa. Jest to m.in. ograniczenie liczby osób w sklepach, zamknięcie zakładów fryzjerskich, a także - obowiązujący nieletnich do 18 roku życia - zakaz wychodzenia z domu bez opieki osoby dorosłej.

Do tej pory (wtorek, 7 kwietnia) odnotowano w Polsce 4848 wykrytych przypadków zakażenia wirusem COVID-19, przy stwierdzeniu 129 zgonów. 191 osób wyzdrowiało.

Tomasz Rysz, wch

8 kwietnia:

1917 - W Charkowie odbył się I zjazd polskich organizacji socjalistycznych w Rosji; działały do września 1917 r.

1970 - Izraelskie samoloty wojskowe zbombardowały egipską miejscowość Bahr el-Baqar, zabijając w tamtejszej szkole 46 dzieci i raniąc ponad 50.

1973 - W Mougins we Francji zmarł Pablo Picasso, wybitny malarz hiszpański, twórca m.in. "Guerniki", członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1985 - Indie wytoczyły proces amerykańskiej kompanii Union Carbide, odpowiedzialnej za katastrofę przemysłową w Bhopalu, w której zginęło ponad 3 tys. osób.

2003 - Amerykański czołg ostrzelał hotel Palestyna w Bagdadzie, gdzie byli zakwaterowani zagraniczni korespondenci. Zginął dziennikarz agencji Reutera T. Prociuk, a 4 innych zostało rannych.

2005 - W Szefaram dezerter z armii izraelskiej Eden Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów (2 chrześcijan i 2 muzułmanów) i raniąc 22 innych.

2008 - W Warszawie zmarł Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.