Koronawirus w Polsce i stan zagrożenia epidemicznego (akt. 03.05.2020)

[2020-03-15 12:22:31]

Od tygodnia czołówki mediów informacyjnych w Polsce zajmuje kwestia rozprzestrzeniającego się na terenie kraju koronawirusa COVID-19, dającego objawy podobne do grypy, ale dużo częściej wywołującego ciężką niewydolność oddechową i zapalenie płuc.

Z uwagi na szybko rosnącą liczbę osób z wykrytą obecnością tego wirusa, Rada Ministrów wydała rozporządzenie wprowadzające z dniem 14 marca stan zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju. Rozporządzenie wprowadza zakaz zgromadzeń publicznych wynoszących ponad 50 osób, nakaz zamknięcia barów i restauracji, kin, teatrów, basenów, klubów, muzeów, jak również ograniczenia w handlu na obszarze centrów handlowych. W kwestii rozwiązań mających ograniczyć rozpowszechnienie nowych przypadków epidemii, wprowadza się kontrole graniczne na granicach z krajami strefy Schengen, zakaz wjazdu obcokrajowców oraz kwarantannę - domową lub w ośrodkach specjalnych - dla obywateli polskich chcących wjechać do kraju. Przewiduje się również zakaz wywozu sprzętu medycznego oraz leków. Nieograniczony pozostaje wywóz i przywóz, odbywający się na zasadach międzynarodowej wymiany handlowej.

Już kilka dni wcześniej (w czwartek, 12 marca) zamknięto szkoły, uczelnie wyższe i biblioteki, obawiając się rozpowszechnienia wirusa w szczególności wśród najmłodszych osób.

Od środy, 1 kwietnia obowiązują nowe obostrzenia wprowadzone przez rząd w związku z epidemią koronawirusa. Jest to m.in. ograniczenie liczby osób w sklepach, zamknięcie zakładów fryzjerskich, a także - obowiązujący nieletnich do 18 roku życia - zakaz wychodzenia z domu bez opieki osoby dorosłej.

Do tej pory (niedziela, 3 maja) odnotowano w Polsce 13375 wykrytych przypadków zakażenia wirusem COVID-19, przy stwierdzeniu 664 zgonów. 3762 osób wyzdrowiało.

Tomasz Rysz, wch

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.