Wydawca "Le Monde diplomatique: edycja polska" i "Bez Dogmatu" apeluje do Czytelników

[2020-04-01 15:43:28]

Poniżej przedrukowujemy apel Stefana Zgliczyńskiego, dyrektora Fundacji Instytut Wydawniczy Książka i Prasa:

Drodzy Czytelnicy i Czytelniczki,

W związku z zamknięciem większości empików, w których sprzedajemy Le Monde diplomatique – edycja polska, Bez Dogmatu i książki z serii biblioteka LMD, nasze wydawnictwo znalazło się w trudnej sytuacji. W związku z tym zachęcam Państwa do kupowania pojedynczych numerów LMD (w tym w wersji elektronicznej), prenumeraty oraz książek poprzez naszą stronę internetową lub zamawiania mejlem na adres redakcja@iwkip.org.

Przypominam również o możliwości wsparcia naszego wydawnictwa poprzez dokonywanie wpłat bezpośrednio na konto 44 1500 1777 1219 1033 3847 0000, z dopiskiem „dotacja na cele statutowe”.

Za zrozumienie i pomoc serdecznie dziękuję.

Stefan Zgliczyński

dyrektor Fundacji Instytut Wydawniczy Książka i Prasa

oraz Le Monde diplomatique – edycja polska

Agnieszka Mrozik

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).