Wybory prezydenckie 10 maja br. nie odbędą się

[2020-05-07 10:44:24]

Po wczorajszym (06.05.2020), pełnym emocji dniu, w którym senat przestał procedować nad kwestią wyborów w formie korespondencyjnej, uchwalając swą niezgodę na przeprowadzenie wyborów korespondencyjnych, współorganizowanych przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Pocztę Polską, sejm nie zajął się kwestią odrzucenia senackiego weta. Było to spowodowane m.in. małą szansą osiągnięcia przez sejm większości odnośnie przeprowadzenia wyborów 10 maja, które z uwagi na brak przygotowanych komisji wyborczych, jak i gotowości samych obywateli i pracowników Poczty Polskiej, mogłyby zakończyć się organizacyjną klapą i spadkiem notowań rządowych. Jedynym dobrym dla sejmowej większości wyjściem okazała się konferencja prasowa Jarosława Kaczyńskiego i Jarosława Gowina, którzy ogłosili, że w obecnych warunkach organizacyjnych i epidemicznych, wybory 10 maja nie mają szans na realizację. Marszałek Sejmu, Elżbieta Witek, skierowała pismo do Sądu Najwyższego ws. niemożności przeprowadzenia wyborów w zaistniałej sytuacji. Oczekuje się, że Sąd Najwyższy w sytuacji nieodbycia się wyborów, wyda orzeczenie o konieczności wytypowania nowego terminu przez Marszałka Sejmu, który zgodnie z konstytucją i prawem wyborczym, przypadnie na lipiec lub sierpień tego roku. Z uwagi na tryb, w jaki się to odbywa, w szczególności tryb prawny, posłowie Lewicy zapowiedzieli działania na rzecz powołania niezależnej komisji śledczej, która miałaby się zająć okolicznościami nieodbycia się wyborów prezydenckich 10 maja br.

Tomasz Rysz

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1980 - Uczestnik misji Sojuz 38 Arnaldo Tamayo Méndez został pierwszym Kubańczykiem w kosmosie.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.