Wybory prezydenckie 10 maja br. nie odbędą się

[2020-05-07 10:44:24]

W czasie, gdy ogłoszono, że Prawo i Sprawiedliwość, wraz z koalicjantami (Porozumienie, Solidarna Polska) rezygnuje z "natychmiastowego" trybu przeprowadzenia wyborów nieoczekiwanymi środkami, w większej mierze kontrowersyjnymi z punktu widzenia prawa, w studiu TVP miała miejsce debata. W debacie wzięło udział wszystkich dziesięciu kandydatów. Większość z nich zaprezentowała się nadzwyczaj spokojnie. Jedynie dwóch spośród mniej popularnych kandydatów, Paweł Tanajno i Marek Jakubiak, próbowali zwiększyć swoją rozpoznawalność poprzez agresywniejsze na tle innych wypowiedzi. Robert Biedroń jako jedyny poruszył tematykę niestabilności zatrudnienia i umów śmieciowych. Małgorzata Kidawa-Błońska uderzała w te same tony, co zwykle. Urzędujący prezydent odpowiadał również w stylu, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Krzysztof Bosak jak na nacjonalistę wypadł pogodnie i spokojnie na tle agresywnego i rozrzewnionego Jakubiaka. Hołownia, Kosiniak-Kamysz czy Piotrowski nie wypadli szczególnie błyskotliwie, choć i nie blado.
Po wczorajszym (06.05.2020), pełnym emocji dniu, w którym senat przestał procedować nad kwestią wyborów w formie korespondencyjnej, uchwalając swą niezgodę na przeprowadzenie wyborów korespondencyjnych, współorganizowanych przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Pocztę Polską, sejm nie zajął się kwestią odrzucenia senackiego weta. Było to spowodowane m.in. małą szansą osiągnięcia przez sejm większości odnośnie przeprowadzenia wyborów 10 maja, które z uwagi na brak przygotowanych komisji wyborczych, jak i gotowości samych obywateli i pracowników Poczty Polskiej, mogłyby zakończyć się organizacyjną klapą i spadkiem notowań rządowych. Jedynym dobrym dla sejmowej większości wyjściem okazała się konferencja prasowa Jarosława Kaczyńskiego i Jarosława Gowina, którzy ogłosili, że w obecnych warunkach organizacyjnych i epidemicznych, wybory 10 maja nie mają szans na realizację. Marszałek Sejmu, Elżbieta Witek, skierowała pismo do Sądu Najwyższego ws. niemożności przeprowadzenia wyborów w zaistniałej sytuacji. Oczekuje się, że Sąd Najwyższy w sytuacji nieodbycia się wyborów, wyda orzeczenie o konieczności wytypowania nowego terminu przez Marszałka Sejmu, który zgodnie z konstytucją i prawem wyborczym, przypadnie na lipiec lub sierpień tego roku. Z uwagi na tryb, w jaki się to odbywa, w szczególności tryb prawny, posłowie Lewicy zapowiedzieli działania na rzecz powołania niezależnej komisji śledczej, która miałaby się zająć okolicznościami nieodbycia się wyborów prezydenckich 10 maja br.

Tomasz Rysz

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).