Wenezuela: Nieudana próba ataku

[2020-05-07 13:10:01]

W niedzielę 3 maja wenezuelska armia oraz jednostki specjalne policji rozbiły grupę kilkunastu najemników, którzy próbowali wylądować na łodziach motorowych w Macuto, na północ od stolicy kraju Caracas.

O podejrzanej grupie poinformowali władze miejscowi rybacy. W walce zginęło ośmiu terrorystów. Po zatrzymaniu lądujących na plaży wojsko i policja uderzyły na kryjówki wykorzystywane przez terrorystów, dokonując dalszych aresztowań, a także przejmując zgromadzoną w nich broń oraz pojazdy.

Według wenezuelskich władz wśród zatrzymanych jest dwóch byłych amerykańskich komandosów. Jednym z zabitych jest dezerter z wenezuelskiej armii występujący wcześniej w otoczeniu lidera opozycji Juana Guaido - uznającego się za "prezydenta Wenezueli".

Według ministra spraw wewnętrznych Wenezueli Nestora Reverol najemnicy planowali przeprowadzić serie ataków terrorystycznych, w tym zabójstw przedstawicieli władz. Werbowaniem uczestników akcji miała się zajmować zatrudniająca najemników firma SilverCorp. Podczas trwania desantu informacje o nim pojawiły się na firmowym twitterze.

Aresztowani w Wenezueli Airan Berry i Luke Denman to byli amerykańscy żołnierze, którzy służyli w Iraku. Obecnie są powiązani z SilverCorp.

Podczas poniedziałkowego wystąpienia telewizyjnego prezydent Wenezueli Nicolas Maduro pokazał ich dokumenty. Dodał, że najemnicy działali w porozumieniu z władzami Kolumbii oraz na zlecenie administracji prezydenta USA Donalda Trumpa

Jordan Goudreau szef SilverCorp przyznał się do organizowania ataku. Dodał, że jego zleceniodawcą był samozwańczy prezydent Guaido. Goudeau stwierdził również, iż inspiracją dla jego planu była historia Aleksandra Wielkiego "który uderzył głęboko w serce wroga".

Lider wenezuelskiej opozycji oraz Donald Trump zaprzeczają jakoby byli powiązani z działaniami najemników.

Piotr Ciszewski

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.