Związkowa Alternatywa chce ograniczenia nierówności płacowych w firmach

[2020-05-12 12:56:35]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował o wprowadzenie przez rząd rozwiązań, które ograniczyłyby wzrost nierówności płacowych. Zdaniem związkowców "epidemie to czas wzrostu wykluczenia społecznego, bezrobocia i ubóstwa. To okres, w którym zazwyczaj rosną nierówności społeczne, a największe koszty kryzysu ponoszą osoby najuboższe". W swoim stanowisku ZA wskazuje, że jest to kwestia tym bardziej ważne, biorąc pod uwagę fakt, że "władze wydają olbrzymie środki pomocowe na wsparcie dla firm". Związek nie zgadza się, "by zarządy firm otrzymywały gigantyczne wynagrodzenia, a znaczna część pracowników miała pensje oscylujące wokół płacy minimalnej".

Dlatego Związkowa Alternatywa proponuje "wprowadzić zasadę, zgodnie z którą dochody najlepiej opłacanego menedżera danej firmy nie mogłyby przekraczać sześciokrotności zarobków najgorzej zarabiającego pracownika. Przy czym należałoby wprowadzić takie obostrzenia, aby zarobki kadry zarządzającej obejmowały wszelkie premie, nagrody i inne dodatki". Innymi słowy, gdyby najniżej opłacany pracownik zarabiał miesięcznie 3 tys. zł, to prezes mógłby otrzymywać maksimum 18 tys. zł. Chcąc podwyższyć swoją pensję do 30 tys. zł, prezes musiałby zwiększyć minimalne wynagrodzenie w firmie do 5 tys. zł. Oznacza to, że "gdyby sytuacja firmy była trudna, tak jak to obecnie ma miejsce w wielu przedsiębiorstwach, i prezes chciałby obniżyć pensje pracownikom, musiałby obniżyć honorarium również dla siebie".

AM

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.