Sondaż: Hołownia spycha Lewicę z podium

[2020-07-06 14:01:03]

Dwa sondaże preferencji partyjnych Polaków opublikowane na początku lipca wróżą Lewicy diametralnie odmienne rezultaty. Według sondażu Social Changes dla portalu wPolityce.pl, Lewica jest na fali wznoszącej i może liczyć na 14-procentowe poparcie. Natomiast według dzisiejszego badania IBRIS dla Onet.pl wynika, że Lewica traci miejsce na podium na rzecz nowego ruchu Szymona Hołowni.

Ten drugi sondaż może potwierdzać obawy lewicowych obserwatorów sceny politycznej, że odpływ wyborców od kandydata Lewicy w pierwszej turze wyborów prezydenckich Roberta Biedronia, może przełożyć się na perspektywy wyborcze całej formacji. Z badań wynika, że ogromna część ludzi, którzy w ubiegłorocznych wyborach parlamentarnych poparli Lewicę, w wyborach prezydenckich zdecydowała się oddać głos na faworyta opozycji Rafała Trzaskowskiego (KO), ale także Hołownię. Wynik ruchu Hołowni w rankingu IBRIS (11,9 proc.) jest wprawdzie nieznacznie niższy od jego rezultatu w wyborach prezydenckich, ale daje mu wyraźną przewagę nad Lewicą (7,3 proc.). W porównaniu z majowym rankingiem tej samej pracowni Lewica straciła 1 punkt procentowy.

Żaden z sondaży nie przynosi niespodzianek na czele stawki - Prawo i Sprawiedliwość wciąż jest liderem z przewidywanym poparciem około 40 proc. wyborców. Koalicja Obywatelska mogłaby liczyć na głosy 23-25 proc. Polaków.

Krzysztof Kobrzak

21 czerwca:

1812 - W Bonn urodził się Mojżesz Hess, niemiecko-żydowski filozof, jeden z prekursorów socjalizmu.

1905 - Urodził się Jean-Paul Sartre, związany z lewicą powieściopisarz, dramaturg, eseista i filozof francuski. Przedstawiciel egzystencjalizmu. Rozwinął własną wersję socjologii marksistowskiej.

1913 - Urodził się Luis Taruc, filipiński działacz komunistyczny.

1914 - Zmarła Bertha von Suttner, austriacka pisarka, dziennikarka, jedna z wiodących postaci ruchu pacyfistycznego. W 1905 roku została pierwszą kobietą, która otrzymała Pokojową Nagrodę Nobla.

1918 - Zmarł Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu.

1935 - Urodziła się Françoise Sagan, pisarka francuska, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

1938 - W Warszawie otwarto I Kongres Pracy Społeczno-Obywatelskiej Kobiet z udziałem 40 organizacji kobiecych z całego kraju.

1940 - W nocy z 20 na 21 czerwca masowe egzekucje więźniów politycznych w podwarszawskich Palmirach. Rozstrzelany został m.in. działacz PPS Mieczysław Niedziałkowski.

1985 - Zmarł Tage Erlander, polityk szwedzki. W latach 1946-69 premier i przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP)

1996 - Stoczniowcy demonstrowali w Warszawie przeciwko planom likwidacji Stoczni Gdańskiej.

2004 - W wyniku rozłamu Komunistycznej Partii Kazachstanu powstała Komunistyczna Ludowa Partia Kazachstanu