Rząd PiS chce wypowiedzieć konwencję przeciw przemocy wobec kobiet

[2020-07-19 15:56:03]

Minister rodziny Marlena Maląg oświadczyła na antenie TV Trwam, że "Polska przygotowuje się do wypowiedzenia konwencji stambulskiej". Do takiego kroku nawoływali rząd m. in. skrajnie prawicowa Konfederacja oraz fundamentaliści religijni z organizacji Ordo Iuris. Plany rządu ostro skrytykowali dziś politycy Lewicy, którzy zaapelowali do prezydenta Andrzeja Dudy o zablokowanie tej inicjatywy.

"Zastrzeżenia do konwencji zostały przez Polskę złożone. Mamy teraz czas - tak naprawdę ustawowy, do końca roku - na wyrażanie swojego stanowiska. Będziemy pracowali razem z resortem sprawiedliwości i Ministerstwem Spraw Zagranicznych, aby przede wszystkim przygotować ustawę i podjąć stosowne kroki do pewnych zmian, które koniecznie powinny być wprowadzone" - mówiła Maląg.

Minister Maląg nie uściśliła w wywiadzie, na czym dokładnie polegają obiekcje rządu wobec konwencji. Jednak już w maju wiceminister sprawiedliwości Marcin Romanowski określił ją mianem "genderowskiego bełkotu" i wyraził dezaprobatę, że mówi ona "o religii, jako przyczynie przemocy wobec kobiet".

Na zorganizowanej dziś konferencji prasowej posłanka Wanda Nowicka powiedziała, że Lewica i organizacje kobiece będą walczyły, żeby konwencja "nigdy nie została odwołana i żeby została wdrożona w Polsce w 100%". Wtórowała jej posłanka Partii Razem Paulina Matysiak, która zauważyła, że problem przemocy domowej dotyczy nie tylko kobiet, ale także dzieci i osób starszych.

Konwencja o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej, popularnie nazywana Konwencją Stambulską to dokument Rady Europy tworzący ramy prawne do przeciwdziałania wszelkim formom przemocy wobec kobiet na poziomie europejskim, a także zapobiegania, ścigania i likwidowania przemocy wobec kobiet oraz przemocy domowej. Konwencja wprowadza też specjalny mechanizm monitoringu, który ma na celu dbanie o efektywne wdrażanie przepisów konwencji przez strony, które ją ratyfikowały.

Konwencja została przyjęta za czasów rządów PO-PSL i ratyfikowana przez ówczesnego prezydenta Bronisława Komorowskiego w 2015 roku.

Krzysztof Kobrzak

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.