David Graeber nie żyje

[2020-09-03 22:13:00]

W wieku 59 lat zmarł David Graeber, amerykański antropolog ekonomiczny i społeczny, publicysta i aktywista anarchistyczny.

Pochodził z nowojorskiej rodziny robotniczej. Był związany z London School of Economics, wcześniej m.in. wieloletnim pracownikiem Yale University. Naukowo zajmował się m.in. teoriami wartości, koncepcją długu, fenomenem bullshit jobs (prac bez sensu), kwestią dochodu podstawowego. Jest autorem wydanych w Polsce przez Wydawnictwo Krytyki Politycznej książek: "Utopia regulaminów. O technologii, tępocie i ukrytych rozkoszach biurokracji" (2016), "Dług: Pierwsze pięć tysięcy lat" (2018) oraz "Praca bez sensu. Teoria" (2019).

Jako działacz antykapitalistyczny angażował się w protesty przeciwko światowym szczytom ekonomicznym. Był jednym z inicjatorów ruchu Occupy Wall Street i autorem hasła „My jesteśmy 99%”. Należał do związku zawodowego Industrial Workers of the World.

wch

fot. Guido van Nispen;Wikimedia Commons

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.