David Graeber nie żyje

[2020-09-03 22:13:00]

W wieku 59 lat zmarł David Graeber, amerykański antropolog ekonomiczny i społeczny, publicysta i aktywista anarchistyczny.

Pochodził z nowojorskiej rodziny robotniczej. Był związany z London School of Economics, wcześniej m.in. wieloletnim pracownikiem Yale University. Naukowo zajmował się m.in. teoriami wartości, koncepcją długu, fenomenem bullshit jobs (prac bez sensu), kwestią dochodu podstawowego. Jest autorem wydanych w Polsce przez Wydawnictwo Krytyki Politycznej książek: "Utopia regulaminów. O technologii, tępocie i ukrytych rozkoszach biurokracji" (2016), "Dług: Pierwsze pięć tysięcy lat" (2018) oraz "Praca bez sensu. Teoria" (2019).

Jako działacz antykapitalistyczny angażował się w protesty przeciwko światowym szczytom ekonomicznym. Był jednym z inicjatorów ruchu Occupy Wall Street i autorem hasła „My jesteśmy 99%”. Należał do związku zawodowego Industrial Workers of the World.

wch

fot. Guido van Nispen;Wikimedia Commons

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.