Koronawirus w Polsce (stan na 10.10.2020)

[2020-09-17 11:33:15]

5300 nowych przypadków koronawirusa – taką, rekordową jak dotąd liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Kolejnych 53 zakażonych zmarło.

Nowe przypadki dotyczą województw: mazowieckiego (816), małopolskiego (631), kujawsko-pomorskiego (554), śląskiego (412), łódzkiego (411), pomorskiego (362), wielkopolskiego (360), podkarpackiego (347), lubelskiego (251), dolnośląskiego (242), świętokrzyskiego (218), podlaskiego (172), zachodniopomorskiego (152), opolskiego (141), lubuskiego (121), warmińsko-mazurskiego (110).

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 121 638. Zmarło 2 972 zakażonych.

Pierwszy przypadek koronawirusa w Polsce potwierdzono 4 marca.

Systematycznie rośnie liczba zajętych łóżek w szpitalach. W czwartek było w szpitalach o 980 zakażonych więcej niż na początku tygodnia w poniedziałek.

Wzrasta także liczba respiratorów zajętych powodu COVID-19. W obecnym tempie miejsca pod respiratorami skończą się w całym kraju w ciągu dwóch tygodni - a w niektórych miastach już ich nie ma.

wch

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.