Boliwia: Podwójne zwycięstwo socjalistów (akt.)

[2020-10-21 22:00:30]

Kandydat Ruchu na rzecz Socjalizmu Luis Arce już w pierwszej turze wygrał wybory prezydenckie w Boliwii. Socjaliści uzyskali także przygniatające zwycięstwo w odbywających się równocześnie wyborach do obu izb parlamentu.

Według oficjalnych już wyników Luis Arce (MAS-IPSP), uzyskał 55,1 proc. głosów. Na jego głównego kontrkandydata, Carlosa Mesę z Rewolucyjnego Frontu Lewicy (FRI), padło 28,83 proc. głosów. Kandydata prawicy Luisa Fernando Camacho (Creemos) poparło 14,0 proc. wyborców.

Wyniki uznała nawet tymczasowa prezydent Boliwii Jeanine Áñez, reprezentująca obóz prawicowych puczystów, którzy rok temu przejęli władzę w wyniku zamachu stanu.

Frekwencja wyniosła aż 88,42 proc.

57-letni Arce był jednym z najbliższych współpracowników obalonego przez prawicowych puczystów charyzmatycznego prezydenta Boliwii Evo Moralesa. Jako minister finansów i gospodarki realizował z powodzeniem program zwalczania biedy i operację nacjonalizacji kluczowych gałęzi gospodarki. Jego kandydatura została wysunięta przez MAS w związku z niedopuszczeniem przez prawicowy reżim do udziału w wyborach Evo Moralesa, który przebywa obecnie na emigracji politycznej w Argentynie.

wi, wch

26 lutego:

1802 - Urodził się Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczęła się fala masowych strajków solidarnościowych z robotnikami rosyjskimi.

1931 - W Lwowie zmarł Herman Diamand, działacz PPS, poseł.

1938 - Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych o pozbawieniu obywatelstwa Polaków walczących w Hiszpanii.

1993 - 48-godzinny strajk generalny w Łodzi i sąsiednich miastach. Gł. powodem było niepowołanie w terminie przez rząd pełnomocnika ds. restrukturyzacji regionu łódzkiego.

2011 - W Omanie 500 demonstrantów zablokowało drogi do portu i rafinerii w przemysłowym mieście Suhar.

2013 - W Paryżu zmarł Stéphane Hessel, francuski dyplomata i pisarz polityczny, a także były członek francuskiego ruchu oporu i więzień nazistowskich obozów koncentracyjnych w Dorze i Buchenwaldzie.