Boliwia: Podwójne zwycięstwo socjalistów (akt.)

[2020-10-21 22:00:30]

Kandydat Ruchu na rzecz Socjalizmu Luis Arce już w pierwszej turze wygrał wybory prezydenckie w Boliwii. Socjaliści uzyskali także przygniatające zwycięstwo w odbywających się równocześnie wyborach do obu izb parlamentu.

Według oficjalnych już wyników Luis Arce (MAS-IPSP), uzyskał 55,1 proc. głosów. Na jego głównego kontrkandydata, Carlosa Mesę z Rewolucyjnego Frontu Lewicy (FRI), padło 28,83 proc. głosów. Kandydata prawicy Luisa Fernando Camacho (Creemos) poparło 14,0 proc. wyborców.

Wyniki uznała nawet tymczasowa prezydent Boliwii Jeanine Áñez, reprezentująca obóz prawicowych puczystów, którzy rok temu przejęli władzę w wyniku zamachu stanu.

Frekwencja wyniosła aż 88,42 proc.

57-letni Arce był jednym z najbliższych współpracowników obalonego przez prawicowych puczystów charyzmatycznego prezydenta Boliwii Evo Moralesa. Jako minister finansów i gospodarki realizował z powodzeniem program zwalczania biedy i operację nacjonalizacji kluczowych gałęzi gospodarki. Jego kandydatura została wysunięta przez MAS w związku z niedopuszczeniem przez prawicowy reżim do udziału w wyborach Evo Moralesa, który przebywa obecnie na emigracji politycznej w Argentynie.

wi, wch

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.