Warszawa: 100 tysięcy przeciwko wyrokowi TK (foto)

[2020-10-31 19:59:29]

Około 100 tysięcy osób demonstrowało wczoraj w Warszawie przeciwko wyrokowi tak zwanego Trybunału Konstytucyjnego delegalizującemu aborcję w przypadku ciężkiej choroby płodu.
Była to największa spontaniczna demonstracja w historii miasta od października1956 roku.

Protestujący zebrali się w kilku punktach, aby połączyć się w jeden marsz przez centrum miasta. Dominowały hasła wyrażające oburzenie działaniami rządu PiS i podległego mu politycznie Trybunału Konstytucyjnego. Maszerujący dobitnie wyrażali się o rządzących skandując między innymi : „trzeba było nas nie wkurwiać!”.

W proteście uczestniczył kilkusetosobowy Blok Socjalny tworzony przez działaczy i działaczki PPS, KPP, RSS, Zawiązku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, Związkowej Alternatywy, Stowarzyszenia Historia Czerwona i innych grup lewicowych. Blok szedł pod hasłami społecznymi, przypominającymi, że zakaz aborcji odbije się przede wszystkim na kobietach z grup społecznie wykluczonych. Blok Socjalny przeszedł spod kancelarii Prezesa Rady Ministrów na Rondo de Gaulle'a, gdzie połączył się z główną demonstracją.

W kilku miejscach marsz próbowali zakłócić neofaszyści. Rzucali między innymi w tłum racami i próbowali atakować mniejsze grupy demonstrantów między innymi rozpylając gaz pieprzowy. Działali przy początkowej bierności policji, która włączyła się gdy napastnicy zostali przy rondzie de Gaulle'a odparci przez antyfaszystów. Policja zatrzymała później w okolicy miejsca starć 35 członków bojówek pseudokibiców. Przy niektórych z nich znaleziono niebezpieczne przedmioty, w tym broń białą.

Przed kościołami znajdującymi się na trasie demonstracji władze wystawiły kordony Żandarmerii Wojskowej. Pojawiły się także niewielkie grupki skrajnej prawicy, nazywające się „obrońcami kościołów”, odpowiadające na wezwanie partii rządzącej do tworzenia bojówek.

Marsz przeszedł z centrum miasta pod dom prezesa PiS i wicepremiera Jarosława Kaczyńskiego przy ul. Mickiewicza 49. Tam został zatrzymany przez liczne kordony policji.
Mieszkańcy miasta w wielu miejscach wyrażali poparcie dla postulatów demonstrujących. Wywieszali między innymi antyrządowe transparenty i pozdrawiali tłum.

Piotr Ciszewski

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.