Koronawirus w Polsce (stan na 25.11.2020)

[2020-11-03 11:49:37]

15 362 nowe przypadków koronawirusa – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Rekordowe 674 kolejne osoby zakażone zmarły - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: śląskiego (1941), mazowieckiego (1577), wielkopolskiego (1420), kujawsko-pomorskiego (1321), pomorskiego (1126), zachodniopomorskiego (1011), łódzkiego (1010), małopolskiego (933), lubelskiego (932), warmińsko-mazurskiego (858), dolnośląskiego (825), podkarpackiego (590), lubuskiego (504), opolskiego (459), podlaskiego (449), świętokrzyskiego (303). 103 zakażenia to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną" - podało MZ.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 924 422. Zmarło w sumie 14 988 osoby zakażone.

Systematycznie rośnie liczba zajętych łóżek w szpitalach. Wzrasta także liczba respiratorów zajętych powodu COVID-19. W niektórych miastach już ich nie ma.

wch

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.