Związkowa Alternatywa powiadamia prokuraturę odnośnie działania spółki córki PLL LOT

[2020-12-02 23:47:10]

Zarząd Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa skierował do Prokuratury Rejonowej Warszawa Ochota powiadomienie o wykroczeniu popełnionym przez osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach LOT CREW Sp. z o.o. W piśmie podpisanym przez Piotra Szumlewicza i Monikę Żelazik czytamy o wykroczeniu polegającym na prowadzeniu regulowanej działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia.

Brak stosownej rejestracji jest wykroczeniem określonym w art. 121 ust. 1 o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, a ponadto wykonywanie działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny. Z posiadanych przez związek informacji wynika, iż osoby kierujące ww. podmiotem nie dokonały obowiązku stosownej rejestracji prowadzonej działalności.

LOT CREW to spółka córka PLL LOT, która zajmuje się rejestracją kapitanów na samozatrudnieniu. Związkowcy od wielu miesięcy krytykują nie tylko funkcjonowanie LOT CREW, ale twierdzą też, że zatrudnianie nieetatowe w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki pracy na etat, jest sprzeczne z prawem.

AM

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1932 - Utworzono Białowieski Park Narodowy.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).