Konwencja Lewicy "Przyszłość jest teraz"

[2021-02-22 09:38:05]

Na sobotniej konwencji w Warszawie Lewica przedstawiła 10 postulatów.

Konwencja dotyczyła przyszłości młodych ludzi i dlatego wypowiadali się na niej przede wszystkim członkowie młodzieżówek.

Na jej zakończenie trzej liderzy Lewicy podsumowali wystąpienia następującymi postulatami:
- prawo do aborcji;
- neutralność klimatyczna;
- koniec ze śmieciówkami;
- szkoła bez religii;
- tanie mieszkania na wynajem;
- nauka, nie propaganda;
- równość małżeńska;
- psycholog w każdej szkole;
- edukacja seksualna i antydyskryminacyjna
- zielona energia.

Polska zbyt długo była zdominowana przez starszych panów, sorry Włodku, ale tkwiących w polskiej polityce od 30 lat w parlamencie - przekonywał lider Lewicy razem Adrian Zandberg. Czas, żeby głos tego młodego pokolenia, które chce Polski sprawiedliwej społecznej, wolnej i nowoczesnej, wybrzmiał i zmienił nasz kraj.

Zandberg przekonywał, iż neutralność klimatyczna jest najważniejszym wyzwaniem. Od tego zależy przyszłość naszej planety - mówił.

Nawiązując do kwestii likwidacji tzw. śmieciówek Zandberg podkreślił, że Lewica chce zagwarantować wszystkim pracującym normalne prawa pracownicze: prawo do odpoczynku, urlopu, bezpieczeństwo socjalne i stabilność zatrudnienia.

Lider Wiosny Robert Biedroń wyraził opinię, że ws. aborcji kobieta powinna decydować kobieta i powinno się to odbywać bez jakichkolwiek konsultacji. Broń Boże z politykiem czy biskupem - zaznaczył. Poruszył również temat równości małżeńskiej. Nie ma żadnego powodu, żeby dwie dorosłe osoby w XXI wieku nie mogły w urzędzie stanu cywilnego powiedzieć sobie to ważne "tak" - powiedział.

W kwestii odejścia od węgla Biedroń zadeklarował, że Lewica chce wymiany 2 milionów pieców węglowych na piece zeroemisyjne.

Postulat dotyczący tanich mieszkań znalazł się w wystąpieniu lidera SLD Włodzimierza Czarzastego. Jak powiedział, Lewica chce powołania państwowego przedsiębiorstwa, które wybuduje dwa miliony mieszkań.

pn, wch

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

25 lutego:

1921 - Utworzono Gruzińską SRR.

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.