Konwencja Lewicy "Przyszłość jest teraz"

[2021-02-22 09:38:05]

Na sobotniej konwencji w Warszawie Lewica przedstawiła 10 postulatów.

Konwencja dotyczyła przyszłości młodych ludzi i dlatego wypowiadali się na niej przede wszystkim członkowie młodzieżówek.

Na jej zakończenie trzej liderzy Lewicy podsumowali wystąpienia następującymi postulatami:
- prawo do aborcji;
- neutralność klimatyczna;
- koniec ze śmieciówkami;
- szkoła bez religii;
- tanie mieszkania na wynajem;
- nauka, nie propaganda;
- równość małżeńska;
- psycholog w każdej szkole;
- edukacja seksualna i antydyskryminacyjna
- zielona energia.

Polska zbyt długo była zdominowana przez starszych panów, sorry Włodku, ale tkwiących w polskiej polityce od 30 lat w parlamencie - przekonywał lider Lewicy razem Adrian Zandberg. Czas, żeby głos tego młodego pokolenia, które chce Polski sprawiedliwej społecznej, wolnej i nowoczesnej, wybrzmiał i zmienił nasz kraj.

Zandberg przekonywał, iż neutralność klimatyczna jest najważniejszym wyzwaniem. Od tego zależy przyszłość naszej planety - mówił.

Nawiązując do kwestii likwidacji tzw. śmieciówek Zandberg podkreślił, że Lewica chce zagwarantować wszystkim pracującym normalne prawa pracownicze: prawo do odpoczynku, urlopu, bezpieczeństwo socjalne i stabilność zatrudnienia.

Lider Wiosny Robert Biedroń wyraził opinię, że ws. aborcji kobieta powinna decydować kobieta i powinno się to odbywać bez jakichkolwiek konsultacji. Broń Boże z politykiem czy biskupem - zaznaczył. Poruszył również temat równości małżeńskiej. Nie ma żadnego powodu, żeby dwie dorosłe osoby w XXI wieku nie mogły w urzędzie stanu cywilnego powiedzieć sobie to ważne "tak" - powiedział.

W kwestii odejścia od węgla Biedroń zadeklarował, że Lewica chce wymiany 2 milionów pieców węglowych na piece zeroemisyjne.

Postulat dotyczący tanich mieszkań znalazł się w wystąpieniu lidera SLD Włodzimierza Czarzastego. Jak powiedział, Lewica chce powołania państwowego przedsiębiorstwa, które wybuduje dwa miliony mieszkań.

pn, wch

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.