Sondaż Estymatora: Lewica na trzecim miejscu, spadek poparcia ruchu Hołowni

[2021-02-25 16:37:44]

Zmianę trendów wyborczych przynosi sondaż Estymatora wykonany dla tygodnika DoRzeczy.pl. Badanie jest poniekąd eksperymentalne, ponieważ zapytano respondentów między innymi o to, na kogo głosowaliby, gdyby doszło do połączenia sił Koalicji Polskiej (Polskiego Stronnictwa Ludowego, Unii Europejskich Demokratów i Konserwatystów) z Porozumieniem Jarosława Gowina, ruchem Kukiz’15 oraz z konserwatystami z PO, którzy sprzeciwiają się liberalizacji podejścia kierownictwa partii w sprawie aborcji.

Nadal na pierwszym miejscu pozostaje Prawo i Sprawiedliwość, które może liczyć na poparcie 36,4 proc. respondentów. Poparcie to nie ulega znaczącym zmianom od kilku miesięcy.

Drugie miejsce w sondażu zajmuje Koalicja Obywatelska (Platforma Obywatelska, Inicjatywa Polska, Zieloni i Nowoczesna) z wynikiem 17,1 proc. głosów, która notuje słabsze sondaże niż te, widoczne np. pół roku temu.

Ostatnie miejsce na podium daje koalicji Lewica (Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna, Lewica Razem) z wynikiem a 14,5 proc. głosów.

Osłabienie w sondażach odnotowała Polska 2050, czyli inicjatywa Szymona Hołowni, z wynikiem 13,9 proc. głosów.

Na piątym miejscu znalazłby się tak zwany hipotetyczny “klub konserwatystów”, w którego skład mogłyby wejść Polskie Stronnictwo Ludowe, Kukiz’15, Porozumienie Jarosława Gowina oraz konserwatyści z PO. Taka koalicja otrzymałaby 12,4 proc. głosów.

Ostatnie, szóste, miejsce w sondażu zajęła Konfederacja, która dostałaby 5,6 proc. głosów w sondażu Estymatora.

Przeliczając ten wynik na mandaty, PiS otrzymałoby 197 miejsc w Sejmie, KO 82 mandaty, Lewica - 61, Polska 2050 - 60, Koalicja Polska - 53, a Konfederacja 6 mandatów. Tradycyjnie 1 mandat przypadłby Mniejszości Niemieckiej.

Badanie wykonano w dniach 20-21 lutego 2021 r. na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1100 dorosłych osób metodą wspomaganych komputerowo wywiadów telefonicznych CATI.

Tomasz Rysz

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2020 - Trybunał Konstytucyjny orzekł, że możliwość aborcji z powodu ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodna z Konstytucją RP, co wywołało protesty osób niezgadzających się z tym wyrokiem.