Brazylia: Sąd Najwyższy anulował wyroki Luli (akt.)

[2021-03-09 00:25:38]

Sąd Najwyższy anulował wszystkie wyroki skazujące byłego prezydenta Luiza Inácio Luli da Silvy i przywrócił mu prawa polityczne.

Sąd Najwyższy uznał, że sąd w Kurytybie, który skazał Lulę w sprawach o rzekomą korupcję, nie miał do tego kompetencji, a procesy w sprawie zarzutów, jakie mu postawiono, mogą toczyć się wyłącznie przed sądami federalnymi.

Jesienią 2019 r. Sąd Najwyższy nakazał zwolnienie byłego prezydenta, który spędził w więzieniu rok i 7 miesięcy, skazany na podstawie oskarżenia o rzekomą korupcję. W orzeczeniu wskazano na niezgodność z konstytucją takiej interpretacji kodeksu karnego, która pozwalała osadzić w więzieniu oskarżonego, choć nie wyczerpał on wszystkich możliwości odwołania się od wyroku. W chwili skazania Lula był w sondażach faworytem wyborów prezydenckich w 2018 r.

Sondaże wskazują, że może on pokonać obecnego szefa państwa Jaira Bolsonaro w przyszłorocznych wyborach prezydenckich. W niedawnym badaniu opinii publicznej 44 proc. respondentów poparło Bolsonaro, a 50 proc. opowiedziało się za Lulą.

* * *

Najwyższy Sąd Federalny Brazylii potwierdził w głosowaniu decyzję jednego ze swoich sędziów, który w zeszłym miesiącu anulował wyroki ciążące na byłym prezydencie kraju, Luizie Inacio Luli da Silvie.

Wynik głosowania Sądu Najwyższego potwierdza, że procesy przeciwko Luli były niesłusznie rozpatrywane przez sąd pierwszej instancji w Kurytybie, a były prezydent będzie teraz ponownie sądzony w Brasilii. Dzięki temu Lula może startować w wyborach prezydenckich w 2022 roku, gdzie zmierzyłby się z obecną głową państwa, Jairem Bolsonaro.

wch

fot. fb Lula

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2020 - Trybunał Konstytucyjny orzekł, że możliwość aborcji z powodu ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodna z Konstytucją RP, co wywołało protesty osób niezgadzających się z tym wyrokiem.