Nowy, ostatni i wyjątkowy numer "Bez Dogmatu" już jest!

[2021-04-07 11:16:08]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu", a w nim wszystko o jesiennych protestach w obronie praw kobiet.

W tym ostatnim wydaniu, w całości poświęconym ulicznym protestom przeciw decyzji trybunału konstytucyjnego Julii Przyłębskiej, żegnamy się z naszymi Czytelniczkami i Czytelnikami w zupełnie wyjątkowym stylu i oddajemy głos samym protestującym – aktywistkom, sojusznikom, uczestniczkom i uczestnikom, rewolucjonistkom, bojownikom i weterankom ruchu feministycznego. Mówią i piszą to, co myślą i opowiadają o tym, co przeżyły_li. Szczerze i bez cenzury.

W dziale zatytułowanym Rozmowy niekontrolowane wywiady m.in. z przewodniczącą Stowarzyszenia Pro Femina Ewą Dąbrowską-Szulc, pisarką i aktywistką Sylwią Chutnik, radną i działaczką na rzecz świeckiego państwa Agatą Diduszko-Zyglewską, aktywistką Katarzyną Augustynek znaną jako Babcia Kasia oraz Linusem Lewandowskim z Homokomanda.

Z kolei w Kronikach protestowych publikujemy osobiste relacje uczestniczek i uczestników jesiennych protestów – osób w różnym wieku, z różnych miast, które łączy walka o prawa reprodukcyjne i niezgoda na autorytarną władzę.

Ponadto w numerze znajdą Państwo analizę Anny Tatar dotyczącą reakcji skrajnej prawicy wobec Strajku Kobiet w Warszawie, tekst Zuzanny Szor na temat działalności lokalnych Rad Kobiet oraz wywiad Michała Kozłowskiego z francuskim politologiem Jean-Françoisem Bayartem.

Dziękujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom za blisko 30 lat wspólnej walki o legalną aborcję i świeckie państwo.

Redakcja "Bez Dogmatu"

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lipca:

1867 - Portugalia: Zniesiono stosowanie kary śmierci.

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1962 - Belgijskie kolonie Burundi i Rwanda uzyskały niepodległość.

1980 - Po podwyżkach cen żywności strajki w Lublinie i zablokowanie węzła kolejowego.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.