Związkowa Alternatywa żąda od prezydenta podwyżek płac o 60% dla sfery budżetowej

[2021-08-05 21:34:04]

Związkowa Alternatywa zaapelowała do wszystkich pracowników sfery budżetowej o przesyłanie listów do prezydenta, Andrzeja Dudy z żądaniem podniesienia płac o 60%.

Związkowcy zaproponowali schemat listu do prezydenta, w oparciu o który mogliby pisać listy wszyscy pracownicy, zatrudnieni w różnych zawodach sfery budżetowej.

Prezydent RP, Andrzej Duda

Szanowny Panie Prezydencie

Uprzejmie wnoszę o przyznanie mi podwyżki wynagrodzenia miesięcznego za pracę o 60%. Kilka dni temu podpisał Pan rozporządzenie, podnoszące płace parlamentarzystów o 60%. Należę do tej samej sfery budżetowej co posłowie i posłanki, a zatem również moje wynagrodzenie powinno zostać podniesione o 60%. Negatywne rozpatrzenie mojego wniosku byłoby niedopuszczalnym przejawem dyskryminacji.

(podpis i nazwa zakładu pracy oraz wykonywanego zawodu)

Związkowcy od wielu miesięcy apelują o znaczne podniesienie płac w budżetówce, natomiast bezpośrednią inspiracją dla ich obecnych działań jest rozporządzenie prezydenta, Andrzeja Dudy, zgodnie z którym radykalnie wzrosły wynagrodzenia członków rządu i parlamentu, w tym posłów i posłanek o 60%. Zdaniem Związkowej Alternatywy w sytuacji, gdy obóz rządzący zapowiada zamrożenie płac w budżetówce, decyzja prezydenta jest bulwersująca i nieakceptowalna.

AM

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.