Związkowa Alternatywa żąda od prezydenta podwyżek płac o 60% dla sfery budżetowej

[2021-08-05 21:34:04]

Związkowa Alternatywa zaapelowała do wszystkich pracowników sfery budżetowej o przesyłanie listów do prezydenta, Andrzeja Dudy z żądaniem podniesienia płac o 60%.

Związkowcy zaproponowali schemat listu do prezydenta, w oparciu o który mogliby pisać listy wszyscy pracownicy, zatrudnieni w różnych zawodach sfery budżetowej.

Prezydent RP, Andrzej Duda

Szanowny Panie Prezydencie

Uprzejmie wnoszę o przyznanie mi podwyżki wynagrodzenia miesięcznego za pracę o 60%. Kilka dni temu podpisał Pan rozporządzenie, podnoszące płace parlamentarzystów o 60%. Należę do tej samej sfery budżetowej co posłowie i posłanki, a zatem również moje wynagrodzenie powinno zostać podniesione o 60%. Negatywne rozpatrzenie mojego wniosku byłoby niedopuszczalnym przejawem dyskryminacji.

(podpis i nazwa zakładu pracy oraz wykonywanego zawodu)

Związkowcy od wielu miesięcy apelują o znaczne podniesienie płac w budżetówce, natomiast bezpośrednią inspiracją dla ich obecnych działań jest rozporządzenie prezydenta, Andrzeja Dudy, zgodnie z którym radykalnie wzrosły wynagrodzenia członków rządu i parlamentu, w tym posłów i posłanek o 60%. Zdaniem Związkowej Alternatywy w sytuacji, gdy obóz rządzący zapowiada zamrożenie płac w budżetówce, decyzja prezydenta jest bulwersująca i nieakceptowalna.

AM

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.