Norwegia: Centrolewicowy rząd rozpoczyna pracę

[2021-10-15 12:36:47]

Król Harald V przyjął dymisję rządu Erny Solberg. Misję powołania nowej Rady Ministrów otrzymał Jonas Gahr Støre. Lider Partii Pracy przedstawił osoby, które wraz z nim stworzą nowy gabinet. Norwegią pokieruje 11 ministrów z Partii Pracy oraz ośmiu z Partii Centrum. Aż 10 stanowisk w rządzie zajmą kobiety.

Hadia Tajik, wiceprzewodnicząca Partii Pracy. Objęła tekę Ministra Pracy i Spraw Socjalnych. W skład kierowanego resortu wejdzie także Departament Integracji, który do niedawna nadzorowany był przez ministra edukacji.

Tajik to 38-latka pochodzenia pakistańskiego. Z wykształcenia jest dziennikarką oraz prawniczką. Karierę społeczno-polityczną rozpoczęła przed 18. rokiem życia. W Stortingu zasiada od 2009 r.. W latach 2012-13 pełniła funkcję minister kultury i równości w rządzie Jensa Stoltenberga.

Za norweską dyplomację odpowiadać będzie Anniken Scharning Huitfeldt z Partii Pracy. W przeszłości piastowała stanowisko minister ds. dzieci oraz minister kultury. W latach 2012-13 była ministrem pracy W resorcie ma wesprzeć ją Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim z Partii Centrum. Zajmie się ona kwestią pomocy rozwojowej, której Norwegia hojnie udziela najbardziej potrzebującym państwom.

Resort edukacji objęła Tonje Brenna, jedna z regionalnych liderek Partii Pracy w Viken.

Wyraźnie rozdzielono kwestie przemysłu od gospodarki morskiej i rybołóstwa. Za ten sektor działalności rządu odpowie Bjørnar Selnes Skjæran z Partii Pracy. Resortem handlu i przemysłu, poza kwestiami zastrzeżonymi dla Skjærana, pokieruje Jan Christian Vestre (Partia Pracy).

mn, wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.