Hiszpania: Bon na kulturę dla młodych

[2021-10-18 13:00:25]

W 2022 r. hiszpański rząd przekaże każdemu obywatelowi, który ukończył 18 lat bon w wysokości 400 euro do wydania na wytwory kultury.

Bon na kulturę to nowy program społeczny stworzony przez Ministerstwo Kultury i Sportu. W ramach projektu ok. pół miliona osób dostanie w przyszłym roku od rządu prezent na osiemnastkę w wysokości 400 euro do wydania we wskazanych sklepach, kinach, teatrach, operach czy szkołach tańca.

Ogłaszając program premier Pedro Sánchez (PSOE) stwierdził, że program zachęci młodych do obcowania z kulturą, jednocześnie odbudowując hiszpański sektor kultury, który dotkliwie ucierpiał na skutek pandemii COVID. Wspieranie młodych, ale też dotowanie kultury, jest jednym z naszych najważniejszych obowiązków budżetowych – przekonują hiszpańskie władze.

Rząd w Madrycie zapowiedział, że będzie sprawował kontrolę nad redystrybucją środków. Zostaną one podzielone na sekcje kulturalne, tak aby kwota bonu trafiła do jak największej liczby miejsc.

no, wch

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.