Chile: Lewicowiec wygrał wybory prezydenckie

[2021-12-21 09:47:12]

W drugiej turze, po trudnej i ostrej kampanii, wybory prezydenckie wygrał Gabriel Boric, reprezentujący lewicową koalicję Apruebo Dignidad. Zdobywając 55,73 proc. poparcia pokonał skrajnie prawicowego kandydata, José Antonio Kasta - lidera i założyciela Partii Republikańskiej (44,27 proc. poparcia).

Wybory okazały się wyjątkowe, bo jeszcze nigdy udział w nich nie był aż tak masowy - do urn ruszyło 55,6 proc., czyli ponad 8 milionów uprawnionych do głosowania.

Boric był najmłodszym w historii Chile kandydatem, którego wybrano na prezydenta. Lewicowy polityk i dawny lider ruchów studenckich ma zaledwie 35 lat. W 2014 roku został członkiem chilijskiej Izby Deputowanych, w której reprezentuje region Magallanes.

Urząd prezydenta ma objąć dopiero 11 marca przyszłego roku.

wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 sierpnia:

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1943 - Koło wsi Borów (pow. kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.