Tysiące Rosjan protestują przeciwko agresji na Ukrainę

[2022-02-25 16:26:35]

Świat jest w szoku a opinia publiczna na świecie w swojej większości jest oburzona brutalnym aktem agresji na Ukrainę. Oburzenie widać też w kraju Władymira Putina. Tysiące Rosjan w wielu miastach kraju wyszły na ulice by wziąć udział w spontanicznych demonstracjach solidarności z Ukraińcami. W wielu miejscach doszło do interwencji policji i aresztowań. Demonstranci wyszli na ulice pomimo oficjalnego zakazu ustanowionego przez policję. Skandowali „Nie dla wojny” i eksponowali flagi i transparenty w kolorach ukraińskiej flagi.

Wbrew oczekiwaniom Władymira Putina, większość Rosjan nie popiera ani napaści na Ukrainę ani uznania za „niepodległe” dwóch regionów w Donbasie na wschodzie Ukrainy nazywanych „republikami ludowymi”. W jednym z najnowszych sondaży tylko 45% Rosjan wyraża zadowolenie z takiej decyzji Putina. Głosy niezadowolenia z agresji płyną też ze strony popularnych dziennikarzy i celebrytów rosyjskich. Wiele wskazuje, że rząd będzie musiał się zmierzyć nie tylko ze światowym sprzeciwem wobec agresji ale też z wewnętrzną opozycją.

Bartłomiej Zindulski

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.