Meksyk: Lit uznany za minerał strategiczny

[2022-04-23 12:57:32]

Izba niższa parlamentu w Meksyku uchwaliła projekt ustawy zgłoszony przez prezydenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora. Jeśli Senat zagłosuje podobnie, lit zostanie uznany za minerał strategiczny i w życie wejdzie zakaz prowadzenia prywatnych poszukiwań i wydobycia.

Prezydent skorzystał z konstytucyjnego prawa umożliwiające mu złożenie ograniczonej liczby projektów ustaw bezpośrednio do rozpatrzenia przez parlament, z pominięciem komisji.

Na konferencji prasowej, na której zapowiedział, że złoży projekt ustawy do parlamentu. AMLO pokreślił jak bardzo ważne jest, aby analizowane prawo zostało uchwalone: Zwracam się z apelem do ustawodawców, abyśmy chronili lit i stworzyli firmę, która będzie zajmować się wszystkim, co jest związane z litem, korzystając ze wsparcia ośrodków badawczych w kraju i doświadczeń innych państw.

Apel prezydenta przekonał członków niższej izby parlamentu. W 24 godziny po tym, jak projekt ustawy do nich trafił, został przegłosowany.

Jeżeli ustawa ta zostanie uchwalona, otworzy ona furtkę prawną, która umożliwi nacjonalizację zasobów litu w Meksyku. AMLO zapowiedział, że wszystkie kontrakty zostaną zweryfikowane. Oznacza to, że władze będą mogły uznać niektóre przyznane koncesje na wydobycie litu za niezgodne z prawem i je unieważnić.

Największe na świecie złoża litu znajdują się w Andach, u zbiegu granic Boliwii, Argentynie i Chile, w tzw. Triángulo del Litio ("trójkącie litowym").

og, wch

Na zdjęciu sala obrad meksykańskiej Izby Deputowanych, fot. Wikimedia Commons

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.