Słowenia: Prawicowy premier straci władzę

[2022-04-27 15:56:06]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się 24 kwietnia, na Ruch Wolności zagłosowało prawie 36 proc. wyborców. Rządząca dotąd prawicowa Słoweńska Partia Demokratyczna (SDS) uzyskała zaś 22,5 proc. głosów. Oznacza to, że urzędujący od 2020 r. premier Janez Janša, zwany "małym Orbanem" pożegna się ze stanowiskiem premiera.

Na kierowany przez powracającego do polityki menadżera i inżyniera Roberta Goloba Ruch Wolności zagłosowało 35,8 proc. wyborców.

Oprócz rządzącego dotąd SDS (22,5 proc. poparcia) w parlamencie znajdą się też chrześcijańscy demokraci z partii Nowa Słowenia (6,8 proc. poparcia), Socjaldemokraci (6,6 proc. poparcia) oraz Lewica (4,4 proc. poparcia). Próg wyborczy w Słowenii wynosi 4 proc.

Ruch Wolności do stworzenia większościowego rządu będzie potrzebował koalicjantów i naturalnymi kandydatami wydają się dwie partie lewicowe, które już przed wyborami wykluczyły zresztą jakąkolwiek współpracę z prawicą.

fot. Wikipedia Commons

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.