Słowenia: Prawicowy premier straci władzę

[2022-04-27 15:56:06]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się 24 kwietnia, na Ruch Wolności zagłosowało prawie 36 proc. wyborców. Rządząca dotąd prawicowa Słoweńska Partia Demokratyczna (SDS) uzyskała zaś 22,5 proc. głosów. Oznacza to, że urzędujący od 2020 r. premier Janez Janša, zwany "małym Orbanem" pożegna się ze stanowiskiem premiera.

Na kierowany przez powracającego do polityki menadżera i inżyniera Roberta Goloba Ruch Wolności zagłosowało 35,8 proc. wyborców.

Oprócz rządzącego dotąd SDS (22,5 proc. poparcia) w parlamencie znajdą się też chrześcijańscy demokraci z partii Nowa Słowenia (6,8 proc. poparcia), Socjaldemokraci (6,6 proc. poparcia) oraz Lewica (4,4 proc. poparcia). Próg wyborczy w Słowenii wynosi 4 proc.

Ruch Wolności do stworzenia większościowego rządu będzie potrzebował koalicjantów i naturalnymi kandydatami wydają się dwie partie lewicowe, które już przed wyborami wykluczyły zresztą jakąkolwiek współpracę z prawicą.

fot. Wikipedia Commons

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 sierpnia:

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1943 - Koło wsi Borów (pow. kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.